ljubljenčki

Kraja psov poskočila med epidemijo

B.K.
5. 2. 2021, 10.49
Posodobljeno: 5. 2. 2021, 10.51
Deli članek:

Prebivalci Velike Britanije so znani ljubitelji psov. Za to bi plačali marsikakšno ceno.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

35-letna Valižanka Sarah je bila ponosna lastnica legla špringer španjelov, a konec decembra ji je nekdo ukradel šest mladičkov. "Bila sem šokirana, pretresena in prestrašena, ker se mi je to zgodilo," je povedala za francosko tiskovno agencijo AFP.

Psički so izginili, ko je nekdo vlomil v lopo ob hiši, kjer so spali ponoči. Pet jih je še vedno pogrešanih, ena psička pa se je medtem že vrnila. Izselidli so jo veterinarji, ko jo je nekdo pripeljal na pregled, ker jo je našel krvavo, ob cesti. Imela je veliko rano na ušesu, kjer so ji pasji tatovi izrezali biometrični čip.

Sarah pa je le ena izmed stotine žrtev, ki so v času epidemije ostali brez hišnega ljubljenčka. Britanci so namreč znani ljubitelji psov, cena za pasjega prijatelja pa je med epidemijo tako narasla, da so tatovi do njih dobili posebno afiniteto. Kraja psov je v letu 2020 porasla za kar 250 odstotkov.

Cena za psa na Otoku se danes v povprečju giblje okoli 1.880 britanskih funtov (2.150 evrov). še pred enim letom je povprečna cena bila le okoli 890 funtov (1.015 evrov), več kot enkrat manj. Nekatere bolj priljubljene pasme pa presežejo tudi ceno 4.000 funtov (4.600 evrov). Zagrožena kazen za kaznivo dejanje kraje psa je v Združenem kraljestvu sicer od 200 do 250 funtov (od 230 do 285 evrov). Tatovom se tako več kot splača tvegati.

Povečano povpraševanje po psih in zastoj v ponudbi je povečal tudi število posvojitev iz zavetišč, prav tako pa je vedno več psov na Otok nelegalno uvoženih od zunaj. Ti psi niso nujno zdravi, niti niso veterinarsko pregledani in cepljeni. Poleg črnega trga se tako veča tudi nevarnost izbruha bolezni, opozarjajo britanska društva za zaščito živali.