MUTIRANI VIRUS

V skrbeh zaradi virusa, ki so nam ga vrnile kune

Luka Tetičkovič
11. 11. 2020, 20.15
Deli članek:

Prejšnji teden je danska vlada nameravala iz proizvodnje izločiti celotno populacijo kun, ki jih na farmah gojijo zaradi njihovega krzna. Živali so začeli izločevati iz strahu, da bi mutacija novega koronavirusa, ki je s človeka prešel na kune in spet nazaj, ogrozila razvoj prihodnjih cepiv, je minulo sredo dejala danska premierka Mette Frederiksen.

Reuters
Novi koronavirus je na Danskem prešel s človeka na kuno in se vrnil.

V torek so prevladali pragmatični glasovi, ki so gospodarstvu dali prednost pred globalnim javnim zdravjem. Nasprotniki ukrepa izločevanja so se opirali predvsem na trditve, da izločanje kun ni utemeljeno v znanosti in da se bo tako ogrožala ekonomska dobrobit ljudi, ki so od te industrije odvisni. Socialdemokratko Mette Frederiksen so najglasneje kritizirali opozicijski liberalci.

Virus med kune in spet nazaj

Kune so tako kot človek dovzetne za bolezni dihal, njihova gosta naseljenost na farmah kunjega krzna pa je olajšala širjenje virusa med populacijo. Živali so se torej okužile od človeka, virus pa je nato spet preskočil nanj, pri čemer se povečuje možnost mutacije. Danski znanstveniki so zaskrbljeni, da so odkrili genetsko spremembo na določenem proteinu, ki je pomemben za imunski odziv telesa in kot tak ključna tarča cepiv, poroča BBC.

Reuters
Proces izločanja kun s pomočjo ogljikovega dioksida.

Povedano drugače, cepiva bi se nadalje lahko izkazala za manj učinkovita. Na farmah gosto naseljene kune bi lahko delovale kot bazen, v katerega se virus umika, kadar je človeška populacija že precepljena ali je virus kako drugače obvladala.

Potrebne dodatne preiskave

To so nakazale analize genetskega zaporedjadanske državne agencije za javno zdravje, s katerimi so znanstveno javnost seznanili šele pred nekaj dnevi, kar so mnogi kritizirali kot neodgovorno, med njimi tudi Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). Slednja je sicer pozdravila ukrep izločitve 17 milijona kun, ki ga je načrtovala Danska in je zdaj opuščen. Pri tem v SZO poudarjajo, da so potrebne dodatne raziskave genetskega zaporedja seva, ki so ga odkrili na Danskem.

Reuters
Danska premierka Mette Frederiksen.

Kune bi izločali policisti

Farme kunjega krzna imajo po vseh nordijskih državah, v zadnjih letih se je industrija začela seliti tudi v baltske države in na Poljsko. Izbruhe koronavirusa med kunami so poleti opazili v Španiji, kjer so izločili 90 tisoč živali na eni od farm; na Nizozemskem so deset tisoč samic in 50 tisoč njihovih mladičev pokončali z ogljikovim dioksidom. Omenjen način je industrijska metoda izločanja obolelih kun in so ga nameravali izvesti tudi na Danskem, kjer bi to počeli policisti.