umoril tudi sestro

Norveški terorist: “Sram me je, ker nisem prizadejal še več hudega”

B.K.
8. 5. 2020, 14.07
Posodobljeno: 8. 5. 2020, 14.16
Deli članek:

Norveški osumljenec terorističnega napada na mošejo v predmestju prestolnice je na zaslišanju dejal, da obžaluje, da ni bil sposoben umoriti več ljudi.

Reuters
Philip Manshaus na sojenju.

V Oslu se je začelo sojenje 22-letnemu Philipu Manshausu, ki je 10. avgusta lani umoril svojo posvojeno sestro, nato pa napadel še vernike v bližnji mošeji.

Manshausu očitajo, da je storil kaznivi dejani umora in terorizma. 22-letnik je priznal, da je dejanji storil, a zanikal odgovornost za kaznivi dejanji. Umora in streljanja namreč ne dojema kot nelegitimnih, saj je po svojem mnenju le branil svetlopolte Evropejce. Njegova skrajna desničarska ideologija migracije iz drugih področij namreč označuje za “genocid” nad svetlopoltimi domačini.

“Storil sem vse, kar je bilo v moji moči, da bi izpeljal napad,” je po poročanju britanskega časnika The Independent dejal mladi fant. “Sram me je, ker nisem prizadejal še več hudega.”

Mashaus je na sojenju dejal še, da so ga navdahnili mnogi drugi svetlopolti teroristi, vključno z Novozelandcem Brentonom Tarrantom, ki je lanskega marca v dveh mošejah uumoril 51 ljudi in rojakom Andersom Breivikom, ki je leta 2011 v več napadih umoril 77 ljudi, večinoma mladih pripadnikov levih strank. Pred časom je dejal tudi, da mu je glavni idol nekdanji nemški voditelj Adolf Hitler.

Reuters
Fotografiran tik po aretaciji. Takole ga je zdelal 65-letnik.

Manshaus je na sodišču opisal, kako je usodnega dne umoril svojo 17-letno polsestro Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, ki jo je njegova družina posvojila, ko je štela šele 2 leti. Na domu v predmestju Berum jo je štirikrat ustrelil z lovsko puško – enkrat v prsa in trikrat v glavo.

Nato je opisal, kako se je odpeljal do bližnje mošeje, kjer so se trije starejši muslimani pripravljali na bogoslužje. V mošejo je vstopil s čelado na glavi in neprebojnim jopičem na trupu. V rokah je držal lovsko puško, s sabo je imel tudi šibrovko. Ustrelil je štirikrat, vsi štirje naboji so šli v smeri steklenih vrat. Eden izmed moških, 65-letni Muhammad Rafiq, je med streljanjem skočil proti njemu, zgrabil za njegovo puško in mladca uspel obvladati. Mashaus je ustrelil še dvakrat, a ni zadel nikogar. V napadu je bil Rafiq lažje poškodovan, ostalih žrtev k sreči ni bilo.