Boj proti epidemiji

Švedska priznala napake, a vztraja pri najbolj spornem vidiku svoje strategije

J.P.
30. 4. 2020, 14.14
Posodobljeno: 30. 4. 2020, 14.21
Deli članek:

Niso imeli kristalne krogle.

Profimedia
Švedska je pri boju proti novemu koronavirusu ubrala drugačno pot.

Januarja je Anders Tegnell o novem koronavirusu dejal, da ni razloga za skrb. Še več: tudi za prepoved potovanj na Kitajsko ni videl razloga.

Glavni epidemiolog švedske Agencije za javno zdravje je bil prepričan, da bo Wuhanu uspelo zajeziti širitev epidemije, češ da se mu virus ne zdi pretirano nalezljiv. 16. januarja je iz omenjene agencije prišla izjava, v kateri je Tegnell tveganje, da bi se okužba razširila na Švedsko, označil za »zelo nizko«.

Niso imeli kristalne krogle

Ko so ga torej v torek zvečer na švedski televiziji SVT pobarali, kako komentira svoje pretekle napovedi, je dejal, da so podobno kot on ocenjevali tudi številni drugi. Optimističen je pač bil, ker se dva prejšnja izbruha koronavirusov SARS in MERS nista izrodila v pandemijo.

Švedska je potovanja v severno Italijo odsvetovala šele 6. marca – da je bilo temu tako, je dejal Tegnell, so krivi podatki, ki so prihajali iz Italije, ki jih je švedska vlada smatrala za zanesljive. Kristalne krogle takrat pač niso imeli, je poudaril. Priznal pa je, da so za zaščito oskrbovancev domov za starejših naredili premalo. Prepoved obiskov je eden od strožjih ukrepov, ki si jih je privoščila ta skandinavska država.

Vseeno pa Tegnell še vedno vztraja pri strategiji dopuščanja prostega gibanja, za katero meni, da je na dolgi rok kljub naraščanju smrtnih primerov učinkovitejša. Tegnell je sicer pred časom dejal, da je Švedska sredi aprila že dosegla vrh epidemije in da Stockholm že razvija čredno imunost. Raziskave namreč kažejo, da se je z virusom okužilo že 20 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva. Na tem mestu velja omeniti, da še vedno ni znano, ali je pacient, ki je bolezen covid-19 prebolel, nanjo dejansko tudi imun.