Skupina Armina Lascheta

Mimo Merklove v "odgovorno normalnost" v času koronakrize: škoda "lockdowna" je prevelika, da bi čakali

G.G.
12. 4. 2020, 20.18
Posodobljeno: 12. 4. 2020, 20.50
Deli članek:

V Nemčiji se med političnimi rivali, tudi znotraj strank, krešejo mnenja, kako sproščati omejitvene ukrepe zaradi koronavirusa.

Reuters
Armin Laschet predlaga konkretnejši program za vstop v "življenje s koronavirusom".
Ob Laschetu se je zbralo več strokovnjakov iz različnih področij. Med njimi je tudi virolog Hendrick Streeck, ki vodi v Heinsbergu pionirsko raziskavo glede okuženosti s koronavirusom.

Kanclerka Angela Merkel je previdna in nekonkretna. Pravi, da ne bodo uvajali dodatnih ukpreov, ni pa še ni želela povedati nič o nadaljnjih korakih v času do poletja. Na njeni liniji sta minister za zdravje Jens Spahn, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in bavarski deželni premier Markus Söder.

Na drugi strani se je oblikovala skupina pod vodstvom predsednika zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija Armina Lascheta, ki je tudi eden od petih podpredsednik stranke stanke krščanskih demokratov (CDU). Laschet, ki ga zanimiva tudi nasledstvo na kanclerskem položaju, je okoli sebe zbral skupino strokovnjakov in na 15 straneh postavil okvirno strategijo izhoda iz faze "zaprtja družbe".

Po njihovi oceni je škoda t.i. lockdowna "izjemno visoka", tako na gospodarskem kot socialnem področju. Odpovedi in opuščanje številnih zdravstvenih storitev, preventivnih pregledov, rehabilitacij, bodo povzročili velike težave in razpoke v zdravstvenem sistem in na zdravju državljanov. Gospodarska škoda omejitvenih ukrepov je "ogromna" in "narašča vsak dan", nemške družbe so tarča "nezaželenih prevzemov", samostojni podjetniki pa so "eksistencialno" ogroženi, so ključne ugotovitve povzeli pri Focus Online. Omenjene so tudi kvarne posledice za šolstvo, povečalo se je družinsko nasilje, starejši so odrinjeni na rob družbe.

Lashetova skupina se zaveda, da odgovor na koronakrizo ni enostaven in da bo zagon družbe težji od zaprtja. Koronavirus se bo vrnil v valovih, število okužb lahko še naraste, zato se bo do odkritja cepiva potrebno "naučiti živeti z virusom". To pravijo tudi drugi, Lashetova skupina pa sklene: ne smemo čakati, z odpiranjem družbe in sproščanjem ukrepov moramo začeti zdaj. Postopno in kontrolirano v "odgovorno normalnost", kot pravijo sami.

V svojem programu imajo več točk:

- vedno testirati vse ljudi, ki imajo simptome značilne za novi koronavirus, testirati tudi ljudi, ki so bili v stiku z njimi
- redno testirati zdravstveno osebje in ljudi iz vrst poklicev, ki so v večji ogroženosti (na primer, zaposleni v domovih za starejše)
- večkratno testiranje reprezentativnega vzorca, da se ustvari boljša slika celotne situacije v družbi
- uvesti aplikacije za spremljanje okuženih
- odprtje šol, za rizične skupine šolarjev uvesti pouk na daljavo
- posebna pomoč za 20 milijonov "rizičnih" skupin, ki pa ne sme privesti do generacijske diskriminacije
- še naprej upoštevati fizično distanco, prepovedati obiske v domovih za starejše
- oživitev gospodarskih aktivnosti (najprej odpreti bolj varne, nazadnje najbolj rizične aktivnosti)
- s posebnimi omejitvami (število ljudi, distanca) dovoliti tud kulturne in umetniške dogodke (gledališče, kino, koncerti)
- za okrepitev potrošnje začasno znižanje DDV