Svet

Koronavirus tudi v Srbiji: moški odšel v samoizolacijo in otroke poslal na vas

A.S./STA
6. 3. 2020, 11.54
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 12.18
Deli članek:

V Srbiji so danes potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Gre za 43-letnega moškega iz Subotice, ki je bil nedavno na Madžarskem. Kot je na novinarski konferenci potrdil srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar, se okuženi moški počuti dobro. Prvi primer pa so potrdili tudi v Vatikanu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Trenutno je v izolaciji v bolnišnici v Subotici. Predhodno se je z znaki obolenja, ki so značilni za koronavirusno bolezen covid-19, obrnil na zdravstveno osebje. Testi so danes pokazali, da je okužen z novim koronavirusom.

Minister Lončar je na novinarski konferenci pojasnil, da je bil moški večkrat v Budimpešti, kjer živi njegova sestra, ki je imela težave z dihanjem in vročino. Ob vrnitvi v Srbijo je imel težave, zaradi česar je odšel v samoizolacijo. Svoje otroke je poslal na vas, tako da je ostal sam doma s soprogo, ki mu je prinašala hrano. Nato se je obrnil na zdravstveno osebje in rezultati testa so potrdili okužbo.

"Njegova soproga in otroci se počutijo dobro. Nihče od njih nima resnejših zdravstvenih težav," je še dejal Lončar in dodal, da ni nobenih razlogov za paniko v državi zaradi novega koronavirusa.

Prvi primer tudi v Vatikanu

Iz Vatikana danes poročajo o prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavirusom. Kliniko, kjer so odkrili bolnika, ki je bil na testu v četrtek pozitiven, so danes začasno zaprli. Kliniko bodo razkužili, soba za nujne primere pa bo ostala odprta, je izjavil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

Kot je dejal, so v skladu s protokolom na primer okužbe opozorili vse paciente, ki so bili v četrtek na kliniki.

Iz Vatikana so sicer v četrtek sporočili, da razmišljajo o spremembi urnika papeža Frančiška, da bi se "izognili širjenju" novega koronavirusa, ki je v Italiji zahteval približno 150 življenj. Podrobnosti o tem, ali se bo 83-letni papež začasno izogibal množicam vernikom in ali se ne bo več rokoval z njimi, niso sporočili.

Papež Frančišek se že nekaj dni ni pojavil v javnosti, zaradi prehlada in slabšega počutja je odpovedal nekatere svoje obveznosti.

Papež je prejšnji četrtek in petek odpovedal več obveznosti zunaj Vatikana. Med drugim je v četrtek odpovedal udeležbo na maši v rimski baziliki svetega Janeza v Lateranu. Italijanski časnik Il Messaggero je v torek na svoji spletni strani poročal, da papež ni okužen s koronavirusom.