Iskanje ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi

Okuženi, čeprav niso bili na Kitajskem! V bližini Milana in v Padovi zaprte šole, uradi, trgovine in lokali

G.G.
21. 2. 2020, 20.06
Posodobljeno: 21. 2. 2020, 20.45
Deli članek:

V mestu Codogno pri Milanu vladajo izredne razmere. Dve okužbi so s koronavirusom so potrdili tudi na obrobju Padove.

Profimedia
Opozorilo pred koronavirusom v kraju Casalpusterlengo, kjer je zaposlen 38-letnik.

V središču pozornosti je bil najprej z novim koronavirusom okuženi 38-letni Italijan. Sam ni bil na Kitajskem, je pa bil po 1. februarjem večkrat v stiku z 28-letnim prijateljem, ki se je 21. januarja vrnil s Kitajske.

Pri 38-letniku so se prvi simptomi gripe pojavili 15. februarja. Ker ni bil na Kitajskem, ga niso nemudoma podvrgli testom. V torek se mu je stanje poslabšalo, zato je spet poiskal pomoč. Tokrat so ga testirali. Okužba! Kaj pa njegov mlajši kolega? Ni ni okužen, so pa ga zadržali v bolnišnici, da bi opravili še več testov. Ker ni imel značilnih znakov okužbe z "wuhanskim" koronavirusom, zdravstvene oblasti predvidevajo, da se je pri njemu okužba že končala.

Reuters
Policisti so obveščali lastnike lokalov v Codogni.

Zdravstvene oblasti v Lombardiji zdaj bijejo bitko s časom. Čim prej morajo ugotoviti, s kom vse je bil 38-letni moški v stiku, kje se je gibal in s kom se je družil. Testirali so že njegovih 160 sodelavcev v podjetju Unilever v Casalpusterlengu.  V karanteni so tudi zdravniki, bolničarji in družinski člani, s katerimi so bili okuženi v stiku. Za določene kraje veljajo posebne razmere, okoli 50.000 prebivalcev pa je praktično v karanteni, saj so jim odsvetovali odhode iz domov.

Okužbo so potrdili pri njegovi noseči ženi in njegovemu prijatelju, s katerim sta po nogometu odšla skupaj na večerjo. V noči na petek pa so v bolnišnici v Codognu sprejeli še tri starejše osebe, ki so bile v istem lokalu kot 38-letnik in njegov prijatelj. Pri vseh so potrdili okužbo. Skupaj je tako v Lombardiji okuženih 14 ljudi. V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa oblasti odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, poroča STA.

Profimedia
Pred prostori Unileverja v Caslpusterlengu.

V bližini Padove sta bila na testu za koronavirus pozitivna dva človeka. Kot je dejal predsednik te italijanske dežele Luca Zaia, sta oba okužena starejša prebivalca. Eden od njiju je v kritičnem stanju in na intenzivni negi v bolnišnici v Padovi. Kot je dejal Zaia, pa noben od njiju ni bil na Kitajskem. Kako sta se okužila, še ni znano. Šole in trgovine v mestu so zaradi pojava virusa zaprli, enako kot v Codognu.

Profimedia
Bolnišnico v mestu Codogno v Lombardiji so zaprli, potem ko so vanjo sprejeli pet novih pacientov, ki so okuženi z novim koronavirusom.