Grožnja

Erdogan Siriji: iz Idliba umaknite vojsko, ali pa bomo to storili mi

B.K.
5. 2. 2020, 13.26
Posodobljeno: 5. 2. 2020, 13.39
Deli članek:

Če Damask čet ne bo umaknil do konca meseca, jih bodo od tam odgnale turške sile.

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

Damask naj svoje čete umakne s položajev, ki jih v provinci Idlib zasedajo turški vojaki, ali pa se naj pripravi na povračilne ukrepe, je na srečanju vladajoče turške stranke AKP povedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Damask ima za umik čas do konca februarja. Če se sirska vojska do takrat ne bo umaknila iz sveže zasedenih položajev, bo "Turčija morala stvari vzeti v svoje roke," je po poročanju tujih medijev dejal Erdogan.

V ponedeljek je sirska vojska obkolila eno izmed turških opazovalnih točk in, po navedbah turške vojske, začela območje obstreljevati s topovskim ognjem. Turške čete so odgovorile s topovskimi in zračnimi protinapadi. V spopadu naj bi bilo ubitih sedem turških vojakov in en turški civilist ter 76 sirskih vojakov. Gre za prvi kontakt med uradnima vojskama Turčije in Sirije v tej vojni.

Spopad je vplival na odnose med Turčijo in Rusijo, ki v sirskem konfliktu podpirata nasprotni strani. Moskva podpira sirsko vlado v Damasku, Turčija pa upornike v Idlibu. Zato je Erdogan v torek poklical ruskega kolega Vladimirja Putina. Po navedbah turškega predsedniškega kabineta je Erdogan v pogovoru izrazil prepričanje, da napad na turške sile onemogoča skupna mirovna prizadevanja v regiji. Putin je ob tem poudaril potrebo po spoštovanju zavez iz rusko-turškega sporazuma o Idlibu, pa so sporočili iz Kremlja.

Profimedia
Kako dolgo bo trajalo prijateljstvo med Erdoganom in Putinom?

V provinci Idlib na severozahodu države se zadržujejo še zadnji ostanki oboroženih sirskih upornikov. Idlib je bil kot območje za zmanjševanje konflikta vzpostavljen leta 2017, tja pa so naselili tiste uporniške borce in njihove družine, ki se na drugih bojiščih niso hoteli predati vladnim silam oziroma njihovim ruskim zaveznikom. V sklopu dogovora med Rusijo in Turčijo je turška vojska vstopila v to sirsko provinco in tam vzpostavila opazovalne točke.

Turčija poleg Idliba okupira še provinco Afrin na skrajnem severozahodu Sirije ter 30 kilometrov širok pas ob skoraj celotni severni sirski meji s Turčijo. Pod nadzorom ima tudi več pomembnih cest in drugo transportno ter energetsko infrastrukturo.