Vremenske nevšečnosti

VIDEO: So na Hrvaškem izmerili najvišjo hitrost sunka vetra doslej? V Splitu tudi snežinke

A.S.
5. 2. 2020, 11.33
Posodobljeno: 5. 2. 2020, 13.48
Deli članek:

Vreme jo je zagodlo tudi južnim sosedom. Za hrvaško obalo so danes razglasili rdeči alarm zaradi orkanskega vetra.

Istramet scereenshot
Vreme jo je zagodlo tudi južnim sosedom.

Napovedano poslabšanje vremena z močnim dežjem in vetrom je včeraj zajelo več območij Hrvaške. V Čakovcu je veter izruval drevo, na območju Bjelovarja in Samoborja pa je padala toča. Na Reki je ob dežju pihal močan veter, ki je povzročil velike valove.

V Dalmaciji te zime še niso zabeležili močnejše burje. Dalmatinci so v preteklih dneh lahko uživali v ne ravno nizkih temperaturah ob umirjenem južnem vetru, potem pa je nenadoma prišla hladna fronta in prinesla znatno spremembo vremena. Po podatkih Državnega hidrometeorološkega zavoda so včeraj na Biokovu izmerili sunek vetra, ki je dosegel hitrost 270 kilometrov na uro. Zaenkrat gre za neuraden podatek, v primeru, da meteorologi to potrdijo, bo šlo za najvišjo hitrost vetra, izmerjeno na Hrvaškem.V Makarski so sunki vetra znašali do 126 kilometrov na uro, v Dubrovniku tudi do 133 kilometrov na uro. 

Tudi danes tekom dneva meteorologi napovedujejo močan severni in severovzhodni veter. Ob obali Jadranskega morja je verjeten pojav tramontane, oblasti so razglasile rdeči alarm za celotno območje hrvaške obale, razen zahodne obale Istre. Ostala območja države so prav tako zaradi močnega severnega vetra "obarvali" v oranžno, kar pomeni, da bo vreme nevarno tudi za ljudi. Napovedana je hitrost vetra do 110 kilometrov na uro. Vse mestne in urgentne službe so v pripravljenosti, meščane pa so pozvali k previdnosti. Pristojne službe so opozorile tudi prebivalce Zagreba, da je danes pričakovati sunke vetra do 155 kilometrov na uro. 

V Splitu so danes zjutraj prebivalci lahko videli tudi snežinke, v zaledju Dalmacije, natančneje v Imotskem pa je tanka snežna odeja prekrila tla, poroča hrvaški portal Dalmacija Danas. 

Zaradi močne burje in visokih valov so že drugi dan prekinjene katamaranske linije proti nekaterim dalmatinskim otokom, prekinjenih je tudi nekaj trajektnih povezav.