Slovesnost ob spominu na Kasema Solejmanija

Hči likvidiranega iranskega generala opozarja: to bo »črn dan« za ZDA

G.G.
6. 1. 2020, 08.32
Posodobljeno: 6. 1. 2020, 10.37
Deli članek:

»Neumni Trump, ne misli si, da bo vsega konec z očetovim mučeništvom,« je na slovesnosti v spomin na poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde, generala Kasema Solejmanija, dejala njegova hči Zeinab.

Reuters
V Teheranu se je zbrala ogromna množica.

Ulice Teherana so polne ljudi, ki se poslavljajo od generala Solejmanija. Slovesnost vodi iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej

Iranski predsednik Hasan Rohani je ob obisku sorodnikov pokojnega generala dejal, da se »Američani ne zavedajo, kako hudo napako so storili,« ko so v Bagdadu izvedli atentat na Solejmanija. Rohani je tudi napovedal maščevanje, na kakšen način, pa ni povedal.

Voditelji Nemčije, Francije in Velike Britanije so medtem pozvali Iran, naj kljub vsemu ohrani jedrski sporazum iz leta 2015. Teheran je namreč v nedeljo sporočil, da tega sporazuma ne bo več spoštoval, saj da ga ne zavezuje več, zato bodo jedrski program nadaljevali brez omejitev, je poročala STA. Ta sporazum, ki ga je Teheran sklenil s šesterico velesil - ob omenjenih treh še z ZDA, Rusijo in Kitajsko, je predvideval umik mednarodnih sankcij proti Iranu, če bo ta prekinil svoj jedrski program, ki naj bi bil namenjen razvoju jedrske bombe. A že leta 2018 ga je novi ameriški predsednik Donald Trump odpovedal in znova uvedel sankcije proti Iranu. Sicer dvostranske, a so dejansko učinkovale globalno, saj so predvidevale sankcije proti vsem ostalim tujim subjektom, ki bi poslovali z Iranom.