Kratko srečanje

Trump in Kim sta se srečala na meji med Korejama

B.K.
30. 6. 2019, 09.10
Posodobljeno: 30. 6. 2019, 10.41
Deli članek:

Trump je kot prvi ameriški predsednik stopil na severnokorejska tla.

Reuters
Donald Trump in Kim Džong Un sta se rokovala na Demilitariziranem območju med Korejama. Gre za zgodovinsko srečanje, saj je Trump prvi predsednik ZDA, ki je obiskal to območje.

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta se danes sestala na demilitariziranem območju, ki ločuje Južno in Severno Korejo. Gre za njuno tretje srečanje po prvem vrhu v Singapurju junija lani in drugem srečanju v Hanoju februarja letos.

"Gremo na demilitarizirano območje ob meji in srečal se bom z voditeljem Kimom," je na novinarski konferenci, ki jo je pred srečanjem s Kimom imel z južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom, dejal Trump. "Zelo se ga veselim," je dodal.

Kim in Trump sta si na demilitariziranem območju med Korejama stisnila roki. Trump je sicer prvi ameriški predsednik, ki je stopil na to območje.

Voditelja sta se srečala nekaj pred četrto popoldansko uro po lokalnem času. "Dobro vas je spet videti," je v angleščini dejal Kim, ko je segel Trumpu v roko. "Nisem si mislil, da vas bom videl na tem območju," je še deja. Ob 15.46 po lokalnem času je Trump nato prestopil demarkacijsko črto in kot prvi ameriški predsednik v zgodovini stopil na severnokorejska tla. Nato sta se s Kimom še malce sprehodila po severnokorejski zemlji. "Dober napredek, dober napredek," pa je komentiral Trump.

Reuters
Trump je prvi predsednik ZDA, ki je stopil na severnokorejsko zemljo.

"Danes je velik dan za svet," je ob tem še izjavil Trump. "Prestopiti to črto je velika čast, velik napredek je bil narejen, veliko prijateljstvo je bilo sklenjeno in to je še posebej veliko prijateljstvo," je dodal.

Čeprav so sprva napovedali, da bo srečanje trajalo le nekaj minut, so nato pogovori, na katerih je bil prisoten tudi južnokorejski predsednik Mun, trajali približno uro. Tuji mediji ob tem poročajo, da je Trump Kima povabil v Belo hišo, Kim pa Trumpa v Pjongjang.

Trump je možnost srečanja s Kimom nakazal šele v soboto na vrhu skupine gospodarsko najmočnejših držav G20 v japonski Osaki, kjer je tvital o svojem prihajajočem obisku v Južni Koreji. Zapisal je, da bi se, ko bo že tam, lahko srečal s severnokorejskim voditeljem na demilitariziranem območju, da bi mu stisnil roko in ga pozdravil. Severnokorejske oblasti so se na tvit nemudoma odzvale in ga označile za "zanimivo ponudbo".

Ameriški predsednik je na srečanju Kimu dejal, da ga zelo veseli, da se je na njegovo povabilo odzval, saj da bi ga sicer domači mediji raztrgali, ker si je drznil tvitniti povabilo.