Vojaški incident

Vojska ubila 6 neoboroženih zapornikov

A.S.
3. 5. 2019, 12.13
Posodobljeno: 3. 5. 2019, 12.14
Deli članek:

Mjanmarska vojska je sporočila, da so mjanmarski vojaki ubili šest ljudi, ki so bili pridržani v vaški šoli v regiji Rakhine.

Reuters
Mjanmarska vojska.

Predstavnik mjnamarske vojske je potrdil, da so enote streljale na neoborožene pripornike. Ti naj bi predhodno skušali zgrabiti strelska orožja vojakov. 275 priprtih moških so zasliševali v povezavi z uporniki etnične manjšine budistov iz Rakhine. Multietnična država Mjanmar je namreč dom številnih uporniških skupin. 

Čeprav je bila pozornost javnosti v preteklih letih osredotočena predvsem na izseljevanje Rohingya muslimanov v Bangladeš, so tudi ostale etnične manjšine velikokrat v sporu z državno vojsko. 

Kot poroča BBC, je zaradi prepovedi vstopa novinarjev na sever Rakhine, težko zagotoviti, kaj se je zgodilo v četrtek zjutraj. Predstavnik mjanmarske vojske Zaw Min Tun je povedal, da so priporniki skušali napasti oborožene vojaške enote, ki niso imele druge možnosti kot streljati. Zagotovil je, da so bili izstreljeni opozorilni streli preden je bilo ubitih 6 ljudi. 8 ljudi je bilo ranjenih, medtem ko so 4 priporniki pobegnili.