Volitve 2020

Bo senatorka slovenskega rodu poslala Trumpa pakirat kovčke?

T.L./STA
1. 2. 2019, 09.34
Posodobljeno: 1. 2. 2019, 09.35
Deli članek:

Kolumnist Washington Posta je prepričan, da je Klobucharjeva najprimernejša predsedniška kandidatka demokratov.

Reuters
Klobucharjeva je bila tožilka v Minneapolisu, novembra lani pa je osvojila svoj tretji mandat v senatu s prednostjo 24 odstotkov.

Med vsemi demokratskimi kandidati in kandidatkami za predsednika ZDA ima demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar največ možnosti, da spodnese predsednika Donalda Trumpa na predsedniških volitvah 2020, ocenjuje konservativni kolumnist časopisa Washington Post George Will.

"Senatorka Amy Klobuchar je verjetno najbolje usposobljena, da pošlje predsednika pakirat kovčke," piše Will in na kratko pojasni, da izpolnjuje nekaj glavnih pogojev, na čelu s tem, da je ženska. Demokratsko volilno telo je večinoma žensko in s Klobucharjevo imajo možnost, da uresničijo cilj, ki so mu bili blizu leta 2016 s Hillary Clinton.

Klobucharjeva bo osvojila svojo državo Minnesoto, ki je blizu Iowe, kjer bodo najprej potekala strankarska zborovanja za izbiro demokratskega kandidata in v Iowi jo volivci dobro poznajo. Blizu je Wisconsin, ki ga je leta 2016 osvojil Trump, a se glede na zadnje vmesne volitve spet vrača demokratom. Klobucharjeva pa prihaja iz regije srednjega zahoda, kjer morajo demokrati Trumpu vzeti še Michigan, Iowo in Ohio.

Zna nagovoriti podeželsko prebivalstvo

Klobucharjeva je bila tožilka v Minneapolisu, novembra lani pa je osvojila svoj tretji mandat v senatu s prednostjo 24 odstotkov. Klobucharjeva zna nagovoriti podeželsko prebivalstvo, ki ga stranka potrebuje, poudarja svoje nasprotovanje trgovinskim vojnam, katere žrtve so trenutno ameriški kmetje ter zagovarja znižanje cen zdravil na recept. Na lestvici "liberalizma" Almanaha ameriške politike pa je med demokratskimi senatorji na 27. mestu, kar je dovolj visoko, da potolaži levičarje in dovolj nizko, da osvoji sredinske glasove.

Will je konservativni analitik in njegovi nasveti morda ne ustrezajo trenutnemu razpoloženju v vrstah demokratov, ki se pomikajo v levo s stališči, kot je 70-odstotna davčna stopnja za bogate, odstavitev predsednika Trumpa, ukinitev agencije za pregon priseljencev ICE ter brezplačno visokošolsko izobraževanje in splošno zdravstveno zavarovanje za vse. Will meni, da se je Klobucharjeva od vseh kandidatov najbolj sposobna, da se upre nagibanju demokratov skrajno levo.

Njena posebna prednost pa je njen temperament. Klobucharjevo odlikuje mešanica sproščenosti in koncentracije, vztrajnosti, ki jo spremlja iskrivost. Zlahka in pogosto se smeji. "Če želijo ZDA jeznega predsednika, imajo med demokrati veliko kandidatov, ali pa lahko kar zadržijo tega, ki ga imajo. Če pa želijo nekoga, ki bo vodil državo v dolg izdih olajšanja, lahko izberejo senatorko iz Minnesote," meni Will.