Reševanje dveletnega dečka

VIDEO: »Dolgi« centimetri do mesta, kjer naj bi ležal Julen

S.R.
25. 1. 2019, 18.09
Posodobljeno: 26. 1. 2019, 11.26
Deli članek:

Ekipa osmih rudarjev je zadnjih 24 ur napenjala vse moči, da bi se prebila skozi slabe 4 metre trdnih kamnin do mesta v vodnjaku, kjer je pred 12 dnevi domnevno obtičal dveletni Julen.

Profimedia
Skrušena starša, ki sta že pred dvema letoma izgubila sina Oliverja.

Po vseh težavah, s katerimi so se v zadnjih dneh srečevali, so rudarje v četrtek zvečer s posebnim dvigalom vendarle spustili 60 metrov v globino. Vse od takrat so s krampi, vrtalniki in pnevmatskimi kladivi kopali v 40-minutnih izmenah, s seboj pa so imeli tudi kisikove bombe. Čeprav so zaradi varnosti upali, da jim ne bo treba uporabiti eksploziva, se je kvarcit, metamorfna kamnina iz kremenovega peska in peščenjaka, izkazal za pretrdega, zato so morali v predoru sprožiti več nadzorovanih eksplozij.

Po zadnjih informacijah časnika El Pais so rudarji do večera izkopali približno 3,35 od skupno 3,8 metra, kolikor ocenjuje da bi moralo biti dovolj, da dosežejo vodnjak.Kot je ob 20.30 uri na novinarski konferenci pojasnil tiskovni predstavnik španske Civilne garde Jorge Martin, so morali zaradi izjemno trdne skale na tem mestu zopet uporabiti eksploziv, ker pa so Julenu zelo blizu, mora vse potrekati izjemno natančno. Čeprav jih zdaj ločijo samo še centimetri, bo tudi zadnji del najverjetneje trajal več ur, saj so že za izkopavanje dobre tri metre dolgega predora potrebovali skoraj 24 ur, so še pojasnili reševalci.

»Gora je v tej službi kraljica,« je dolgotrajno reševanje na tem težavnem terenu že popoldne opisal Martin. Reševanje je namreč potekalo skrajno počasi. »Premikamo se centimeter za centimetrom. Upamo, da nam bo do konca dneva uspelo, a tega zaradi značilnosti terena ne moremo obljubiti,« pa ga je dopolnil vodja regionalne gasilske brigade Francisco Delgado. Gre za najbolj tvegan del reševanja, v katerem je sicer sodelovalo 13 inženirjev, ki so delo koordinirali, več kot 100 upravljavcev strojev in tehnikov, več deset gasilcev in reševalcev ter 18 psihologov. Kot je dejal vodja ekipe inženirjev Angel Garcia Vidal, je »bolj kot za reševalno akcijo šlo za humanitarno gradbeništvo.« 

Profimedia
Številni upajo, da je Julen še živ.

Spomnimo, Julen se je na tem zanj tako usodnem kraju v bližini vasice Totalan v nedeljo 13. januarja nahajal z družino in sorodniki. Ko so ti pripravljali tradicionalno paeljo, je sam stekel po travnati površini in padel v dobrih 100 metrov globoko vrtino, ki domnevno ni bila prekrita. Lastniki posestva so jo z namenom iskanja podtalnice nezakonito izkopali pred dobrim mesecem dni, kar pa je Julen bržkone plačal s svojim življenjem.

Profimedia
Julena rešujejo že dvanajst dni.

Profimedia
Številni upajo, da je Julen še živ.