Nov udarec za Trumpa

VIDEO: Ob šestih zjutraj so na vrata potrkali agenti in ga aretirali

T.L./STA
25. 1. 2019, 18.16
Posodobljeno: 25. 1. 2019, 19.24
Deli članek:

Tožilstvo 66-letnega političnega stratega Stona obtožuje, da je po naročilu "visokega uradnika Trumpove kampanje" skušal od Wikileaksa pridobiti ukradeno pošto, ki bi škodovala kampanji Trumpove nasprotnice, demokratke Hillary Clinton.

Reuters
Vozilo, s katerim so Stona pripeljali na sodišče.

Na Floridi so danes v okviru preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve aretirali dolgoletnega sodelavca ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Rogerja Stona, je za ameriško televizijo CNN potrdil njegov odvetnik. Že v četrtek je bil obtožen lažnih izjav, oviranja uradnih postopkov in vplivanja na priče.

In kako se je na aretacijo dolgoletnega sodelavca odzval predsednik Trump? Muellerjevo preiskavo je označil za največji lov na čarovnice v zgodovini.

Obtožnico, ki jo je vložil posebni tožilec Robert Mueller, sestavlja sedem točk, od tega je Stone v petih obtožen lažnih izjav. Obtožbe so povezane z domnevnimi vdori ruskih hekerjev v elektronsko pošto demokratske stranke, katere vsebino je v času kampanje objavil Wikileaks.

Skupaj z Assangeom, da bi škodoval Clintonovi

Tožilstvo 66-letnega političnega stratega Stona obtožuje, da je po naročilu "visokega uradnika Trumpove kampanje" skušal od Wikileaksa pridobiti ukradeno pošto, ki bi škodovala kampanji Trumpove nasprotnice, demokratke Hillary Clinton. Trumpovo kampanjo je nato tudi obveščal o morebitnih nadaljnjih objavah škodljivih podatkov.

Stone je po navedbah preiskovalcev dejal, da je komuniciral z ustanoviteljem Wikileaksa Julianom Assangeom, še preden je bila pošta objavljena, in da je bil stik "povsem zakonit".

Obtožnica ga bremeni, da je v odboru spodnjega doma ameriškega kongresa lagal o svojih stikih z Assangeom. Poleg tega naj bi pritiskal na radijskega voditelja Randyja Credica pred njegovim pričanjem v senatu. Stone trdi, da je bil Credico njegov kontakt do ustanovitelja Wikileaksa, kar voditeljev odvetnik zanika.

Lobistov odvetnik Grant Smith je medtem za CNN povedal, da so bile napačne izjave posledica pozabljivosti, pri čemer so bile nepomembne. Zatrdil je, da njegov klient ni prejel elektronske pošte pred njihovo objavo. "Niso našli ruskega vmešavanja, drugače bi ga tega obtožili," je še poudaril.

Sandersova: Trump s tem nima nič

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders pa je zatrdila, da današnja obtožnica nima ničesar s Trumpom ali Belo hišo.

Stona, ki so ga aretirali davi na njegovem domu na Floridi, so že privedli pred sodnika v mestu Fort Lauderdale, so pojasnili v Muellerjevem uradu, ki vodi preiskavo o ruskem vmešavanju v predsedniške volitve leta 2016.

V okviru preiskave so doslej obtožili že okoli 20 ruskih državljanov, pa tudi več nekdanjih tesnih sodelavcev predsednika ZDA. Med drugim nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna in vodjo Trumpove kampanje Paula Manaforta.