O policistih Bližnjega vzhoda

Donald Trump brani svojo odločitev, Putin ga podpira

T.L./STA
20. 12. 2018, 15.59
Posodobljeno: 20. 12. 2018, 16.16
Deli članek:

Ni presenetljivo, da se je "zagovarjal" na družbenem omrežju twitter.

Profimedia
Donald Trump

Poročali smo, da je odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o umiku enot ZDA iz Sirije, presenetila mnoge. Kurdsko-arabske Sirske demokratične sile (SDF), ki jih podpirajo ZDA,  so nad odločitvijo razočarane in svarijo ZDA, da s svojo odločitvijo Islamski državi omogoča okrepitev in vrnitev. V Siriji je na teritorijo po pisanju BBC približno 2000 ameriških vojakov, agencija Reuters pa še poroča, da bodo ZDA ustavile tudi letalske napade na na cilje IS. 

ZDA ne želijo biti "policist Bližnjega vzhoda", je danes v bran svoji sredini odločitvi, da umakne ameriško vojsko iz Sirije, na Twitterju zapisal ameriški predsednik Donald Trump. Poudaril je, da se bodo morale Rusija, Sirija in Iran začeti boriti proti skrajni skupini Islamska država (IS).

"Želijo biti ZDA policist Bližnjega vzhoda, pri čemer ne dobijo ničesar, ampak zgolj trošijo na tisoče milijard dolarjev za zaščito drugih, med katerimi skoraj nihče ne ceni tega, kar delamo. Želimo biti tam za vedno?" je na Twitterju vprašal Trump.

"Čas je, da se drugi končno začnejo boriti," je poudaril. "Rusija, Iran, Sirija in številni drugi niso zadovoljni z odhodom ZDA, čeprav lažnivi mediji poročajo drugače. Zdaj se bodo namreč morali drugi boriti proti Islamski državi in proti drugim, ki jih sovražijo, brez nas," je zapisal.

Po njegovih besedah so omenjene države "lokalni sovražniki IS". "Mi opravljamo njihovo delo. Čas je za povratek domov in obnovo," je poudaril. "Naredil bom daleč najmočnejšo vojsko na svetu. Če nas IS napade, je konec z njimi," je dodal.

Bela hiša je v sredo sporočila, da so ZDA začele umikati svojo vojsko iz Sirije, umik pa naj bi trajal do sto dni. "Porazili smo IS v Siriji, kar je bil zame edini razlog za to, da smo tam," je pred tem v sredo tvitnil Trump.

Več držav, predvsem evropske, je v današnjih odzivih poudarilo, da boja proti IS še ni konec. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je Trumpovo odločitev pozdravil.