Slovo

ZDA se umikajo iz Sirije

J.P./STA
19. 12. 2018, 16.28
Posodobljeno: 19. 12. 2018, 18.40
Deli članek:

ZDA so začele umikati svojo vojsko iz Sirije, je danes potrdila Bela hiša.

Reuters
V Siriji je trenutno približno 2000 ameriških vojakov.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je ob tem dejala, da gre za prehod v novo fazo boja proti džihadistom Islamske države.

Ameriški predsednik Donald Trump je tvitnil, da so ZDA v Siriji porazile skrajno skupino Islamska država (IS), v boju proti kateri ameriški vojaki podpirajo zavezništvo sirskih upornikov pod kurdskim vodstvom Sirske demokratične sile. "Porazili smo IS v Siriji, kar je bil zame edini razlog za to, da smo tam," je zapisal.

"Pred petimi leti je bila IS zelo močna in nevarna sila na Bližnjem vzhodu in zdaj so ZDA porazile ta kalifat," je v sporočilu za javnost izpostavila tiskovna predstavnica Bele hiše Sandersova. Dodala je, da zmaga nad IS v Siriji ne pomeni konec globalne koalicije proti IS pod vodstvom ZDA.

Zmanjšan vpliv

Po navedbah neimenovanega predstavnika Bele hiše so odločitev sprejeli v torek in da pripravljajo popoln umik ameriške vojske iz Sirije, kakor hitro bo mogoče.

V Siriji je trenutno približno 2000 ameriških vojakov, ki večinoma urijo in svetujejo lokalnim silam, ki se borijo proti IS. Večina jih je na severu države, manjši kontingent pa je tudi v bližini meje z Jordanijo in Irakom.

Trump je že večkrat dejal, da želi ameriške vojake umakniti iz Sirije, a člani njegove administracije imajo o tem različna stališča. Med drugim je pred preuranjenim umikom večkrat posvaril obrambni minister Jim Mattis. Trumpova administracija je spomladi potrdila, da načrtuje umik, a ni opredelila roka za to.

Umik ameriške vojske iz Sirije bi lahko zmanjšal vpliv ZDA v regiji in spodkopal ameriška diplomatska prizadevanja za končanje državljanske vojne v Siriji. Kot je dejal neimenovani predstavnik ZDA, bo State Department v 24 urah evakuiral vse svoje osebje iz Sirije.

Džihadisti v Siriji sicer nadzirajo le še majhno ozemlje, a so še vedno dejavni. Analitiki po poročanju dpa svarijo, da IS še zdaleč ni poražena, čeprav Trump trdi nasprotno.

Jasno tudi ni, kakšen vpliv bo imel umik ameriške vojske na letalske operacije mednarodne koalicije v Siriji. Koalicija je sicer letalske napade zelo zmanjšala po tem, ko se je ozemlje pod nadzorom IS skrčilo, a še vedno izvaja polete, tudi z droni, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Umik ameriških sil bi lahko v Siriji odprl pot za novo vojaško ofenzivo Turčije. Ta je pred tednom dni napovedala, da bo na območju kmalu sprožila operacijo proti kurdski milici YPG, ki ima podporo ZDA. ZDA tovrstni ofenzivi odločno nasprotujejo. Odločitev Washingtona o umiku iz Sirije pa bi lahko pod vprašaj postavila usodo omenjene kurdske milice YPG.