Čustveno

VIDEO: Sinova ubitega novinarja imata le eno željo

T.L.
5. 11. 2018, 12.10
Posodobljeno: 5. 11. 2018, 12.30
Deli članek:

Prvič po očetovi smrti sta spregovorila o očetu in doživljanjih ob njegovi še vedno nepojasnjeni smrti.

Reuters
Džamal Hašodži

Po brutalni smrti savdijskega novinarja Džamala Hašodžija na savdijskem konzulatu v Istanbulu, mednarodnem škandalu, ki je izbruhnil ob savdijskem prikrivanju zločina in turškem razgaljanju informacij o mračnem dogajanju, sta prvič javno spregovorila sinova ubitega novinarja. Salah in Abdulah Hašodži sta o dogajanju ob očetovi smrti, ki polni naslovnice že zadnjih nekaj medijev, ekskluzivno spregovorila za ameriško televizijsko mrežo CNN.  

Pred dvema mesecema ni vedel, da vidi očeta zadnjič

Abdulah je pred dvema mesecema obiskal očeta v Turčiji in je zadnji član družine, ki je Džamala videl še živega. Dejal je, da je bil oče srečen, skupaj pa sta si ogledovala Istanbul. Pravi, da je zelo srečen in hvaležen, da je imel priložnost preživeti z njim te zadnje trenutke. 

Sinova sta v intervjuju za CNN med drugim v čustvenem pozivu prosila, naj vrnejo očetovo truplo. Še vedno namreč ni jasno, kam je izginilo truplo novinarja Hašodžija, nejasno ostaja tudi dogajanje v prostorih konzulata in na kakšen način je novinar umrl.

Za očeta sta sinova, ki sta preživljala tedne negotovosti, dejala, da je bil njun oče pogumen in pomemben človek. "Res upam, da karkoli se mu je zgodilo, ni bilo boleče, ali pa da se je končalo hitro. Upam, da je umrl mirno," je dejal 33-letni Abdulah. Turške oblasti še vedno iščejo truplo oziroma ostanke trupla. Po nekaterih poročilih naj bi novinarja po smrti razkosali, pojavila pa se je še teorija, da so se storilci trupla znebili s pomočjo kisline. 

"Želimo ga le pokopati"

Sinova pravita, da brez trupla družina ne more žalovati ali se pomiriti z dogodkom. "Vse, kar si zdaj želimo, da ga pokopljemo na Al-Baqiju (pokopališče) v Medini, kjer počiva tudi preostala družina," je dejal Salah. 

Družini je v teh trenutkih težko. Pravi, da družina žaluje, hkrati pa spremljajo medijska poročanja. Abdulah pravi, da gre za zelo zmedeno situacijo in da se to odraža tudi na njihovem žalovanju. Med žalovanjem spremljajo poročila, ob tem jih prevevajo različna čustva. Salah pravi, da drugi mislijo, da ima družina odgovore. Pa jih nima. In jih ne bo imela, dokler ne bo najdeno truplo.

Družina si želi le, da se najde truplo. "Dokler ne vidim njegovega trupla, čustveno ne bom dojel, da ga ni več tu. Ni dvoma, da je umrl, ampak čustveno breme, ki spremlja to uganko, je zelo obremenjujoča," pravi Salah. O tem, kako pomembno je za družino, da najde truplo, je Salah govoril tudi s savdijskimi oblastmi in upa, da se bo to kmalu zgodilo. Salah in Abdulah imata sicer še dve sestri, 27-letno Noho in 25-letno Razan.

Sicer pa sta sinova za CNN še dejala, da jo moti, da se v medijih očeta predstavlja kot drugačnega. "Bil je zmeren človek", pravi Salah in dodaja, da je bil odličen oče. Jezi ju, ko mediji pišejo o njem kot radikalnem islamistu. "Nikoli ni bil disident. Verjel je v monarhijo, to je ureditev, ki drži skupaj državo. Verjel je v transformacijo," sta povedala sinova. 

Načrtoval je selitev v Turčijo

Abdulah je bil tudi prvi član družine, ki je po očetovem izginotju vstopil v njegovo stanovanje v Virginiji. Povedal je, da ga je pretreslo, ko je videl očetovo predanost družini. Ob postelji je imel fotografije vnukov, Abdulahovih dveh otrok in Salahove hčerke. "To je bila zadnja stvar, ki je je videl vsak večer preden je zaspal," pravi Abdulah. Sinova sta še povedala, da se je oče nameraval preseliti iz Washingtona v Turčijo zato, da bi bil bližje vnukom.

Salah pa je spregovoril tudi o srečanju in rokovanju s princem Mohamedom bin Salmanom in kraljem Salmanom. Mediji so poročali, da je šlo za zelo nenavadno situacijo in da je bilo v Salahovih očeh moč prebrati strah. Salah vse skupaj zanika: "To ni bilo nič, mediji so preveč analizirali celotno situacijo. Jasno mi je, zakaj to počnejo. Iz nič skušajo dobiti čim več informacij." Pravi, da princu verjame. "Princ je jasno povedal, da bo vsak, ki je vpleten v ta primer, priveden pred obraz pravice. Verjamem v to. To se bo zgodilo."