Raziskava

Po znanju angleščine smo v samem vrhu

STA/B.K.
31. 10. 2018, 19.29
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 13.25
Deli članek:

Slovenija po znanju angleškega jezika zaseda deveto mesto med 88 državami in regijami na svetu, kaže mednarodna raziskava podjetja EF Education First.

Profimedia
V Sloveniji se angleščino začnemo učiti že v osnovni šoli.

Raven znanja angleščine med Slovenci je zelo visoka, so še ugotovili v raziskavi. Na prvem mestu je Švedska, sledita pa ji Nizozemska in Singapur.

Poleg Slovenije je na zelo visoki ravni samo še znanje prebivalcev 11 držav in regij na svetu. Ta raven v skupnem evropskem referenčnem okviru za jezike ustreza ravni B2.

V raziskavi so ugotovili še, da Evropa v znanju angleščine ostaja vodilna. Osem mest v prvi deseterici namreč zasedajo evropske države, piše na spletni strani podjetja, ki se na globalni ravni ukvarja s poučevanjem jezikov in drugih področij.

Afrika je medtem letos v primerjavi z lansko raziskavo najbolj napredovala pri znanju angleškega jezika. Latinska Amerika pa je edina regija, kjer je raven znanja na splošno nekoliko upadla.

Med ključnimi ugotovitvami letošnje raziskave je tudi ta, da je znanje žensk še vedno na višji ravni kot znanje moških. Ta razkorak se od leta 2016 povečuje.

"Naša raziskava kaže, da države in posamezniki še naprej vlagajo v poučevanje angleščine, pri čemer prepoznavajo pomen jezika kot vzvoda za konkurenčnost," je povedal predstavnik podjetja Minh N. Tran.

V raziskavi je sodelovalo 1,3 milijona ljudi, katerih materni jezik ni angleščina. Uporabili so poseben standardiziran test.