Pojasnjena skrivnost

Tiha vojna: so jih napadli z mikrovalovi?

T.L.
3. 9. 2018, 12.20
Posodobljeno: 3. 9. 2018, 12.37
Deli članek:

Oddajnik mikrovalovnega sevanja bi bil lahko skrit v manjšem vozilu.

Profimedia
Osebje na ameriških ambasadah je utrpelo številne poškodbe sluha.

Pred časom so odmevale novice o težavah s sluhom in siceršnjih zdravstvenih težavah ameriškega diplomatskega osebja in njihovih družin, ki so živele na Kubi in na Kitajskem. Odgovorov ni bilo, zdaj pa so se morda znanstveniki Univerze v Pennsylvaniji približali rešitvi skrivnosti: razkrili so, da so zdravstvene težave diplomatov lahko povezane z mikrovalovi.

V Rusiji, na Kitajskem in tudi mnogih evropskih državah imajo strokovnjaki znanje in izkušnje za izdelavo osnovnega mikrovalovnega orožja, ki lahko v nekaterih primerih ciljno osebo celo ubije. Samo obveščevalne agencije pa vedo, katere države dejansko imajo in uporabljajo to, doslej splošni javnosti še precej neznano orožje.

Naj spomnimo: na Kubi je o skrivnostnih zdravstvenih težavah poročalo okoli 20 diplomatov, o zadnjem diagnosticiranem primeru pa so poročali junija letos. O enakih težavah je poročala tudi vsaj ena oseba, zaposlena pod okriljem ameriške vlade na Kitajskem. Prizadete osebe so najprej slišale nenavaden zvok, nato pa so se pojavile težave, ki spominjajo na simptome ob pretresih možganov ali blagi poškodbi možganov. ZDA je o napadih dejala, da gre za ciljne in zvočne napade na njihovo osebje. Vsi diplomati so imeli podobne simptome, poročali pa so o glavobolih, vrtoglavicah, piskanju v ušesih, kognitivnih motnjah in motnjah vida, izgubi sluha, v nekaterih primerih pa tudi nespečnosti in izčrpanosti. Zaradi "skrivnostnih težav" diplomatov so se odnosi med Kubo in ZDA še poslabšale. 

Meseca marca objavljena študija o "skrivnostnih napadih" v publikaciji JAMA ni omenjala napad z mikrovalovi kot možnega vzroka težav.Zdaj pa je direktor centra za poškodba možganov (Center for Brain Injury and Repair) Douglas H. Smith za ameriški časnik New York Times dejal, da se zdi, da so težave diplomatov povezane z mikrovalovi. Pojasnil je, kako lahko pod vplivom mikrovalovnega sevanja, ki je usmerjeno na predel možganov, povezan s sluhom, sproži zaznavanje zvokov tudi pri gluhih ljudi. Gre za stanje, poznano pod imenom Freyev efekt, in sicer po znanstveniku Allanu Freyu, ki je prvi Američan, ki je pisal o učinku mikrovalov. Kot enega ključnih dokazov za to navajajo, da so nekateri zaposleni, ki so slišali zvoke, povedali, da so jih slišali tudi, če so si z dlanmi prekrili ušesa. 

New York Times je tako poroča, da so očitno neznanci osebje napadli "z nekakšnim oddajnikom mikrovalovnega sevanja", ki je dovolj majhen, da je bil nameščen v vozilu, s katerim so se storilci vozili naokoli.