Sožalje

Trump tudi ob smrti raje "tvita"

T.L./STA
27. 8. 2018, 16.42
Posodobljeno: 27. 8. 2018, 18.44
Deli članek:

Republikanski senator McCain ni nikoli maral Trumpa in je tudi povedal, da ga ne želi na svojem pogrebu.

Profimedia
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je po poročanju časnika Washington Post zavrnil izjavo, ki so jo ob smrti ameriškega senatorja Johna McCaina pripravili njegovi sodelavci. Namesto te izjave, s katero bi se poklonil McCainu, se je odločil za tvit, v katerem je izrazil sožalje.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, vodja Trumpovega kabineta John Kelly in drugi sodelavci so pripravili izjavo, v kateri so McCaina označili za heroja, so za Washington Post povedali neimenovani uslužbenci Bele hiše.

Newyorška borza je delovni teden začela s poklonom pokojnemu senatorju McCainu. Na velikem zaslonu, kjer se sicer nenehno osvežujejo aktualni borzni indeksi, so prikazali fotografijo McCaina, borzniki pa so spoštljivo in v molku pred zvoncem, ki naznani začetek trgovanja, izkazali spoštovanje dolgoletnemu ameriškemu politiku. 

Izjavo so predstavili predsedniku, da bi jo odobril, vendar jo je zavrnil in dejal, da bi sožalje raje izrazil prek Twitterja. "Moje najgloblje sožalje in spoštovanje družini senatorja Johna McCaina. Naša srca in molitve so z vami," je zapisal Trump.

To, da Bela hiša ni objavila uradne izjave ob smrti republikanskega senatorja, je v javnosti vzbudilo začudenje. So pa podpredsednik Mike Pence, večina ministrov in tudi Sandersova objavili ločene izjave. 

Eden najvplivnejših republikanskih senatorjev, ki se je od lani boril s tumorjem na možganih, je umrl v soboto. Star je bil 81 let.

Senator Trumpa ni želel na pogrebu

Sedanji predsednik Donald Trump naj se žalnih slovesnosti ne bi udeležil, ker je bila taka želja pokojnika, sicer enega redkih ostrih Trumpovih kritikov v vrstah republikancev. Nasprotoval mu je glede ustrežljivega odnosa do Rusije, priseljevanja in zdravstva, pa tudi mučenja terorističnih osumljencev. Takšen odnos izhaja še iz časa predsedniške kampanje, ko je Trump dejal, da so številni priseljenci iz Mehike kriminalci in "posiljevalci". McCain je tedaj Trumpa obsodil, da s tem "podžiga norce", Trump pa ga je označil za "neumneža", ki je komaj diplomiral na mornariški akademiji v Annapolisu.

V nedeljo so se  McCainu poklonili številni politiki. Žalne slovesnosti za senatorjem se bodo v njegovi zvezni državi Arizona in v Washingtonu vrstile ves teden, pokopali pa ga bodo v nedeljo v Annapolisu.

Kot so v nedeljo sporočili organizatorji žalnih slovesnosti, se bodo prebivalci Arizone od senatorja, ki je bil šestkrat izvoljen v kongres, v Phoenixu lahko poslovili v sredo, ko bi praznoval 82. rojstni dan. "To je redek dogodek za resnično posebnega moža. John McCain je Arizona, njegovo življenje pa bomo počastili na vse možne načine," je tvitnil guverner te ameriške zvezne države Doug Ducey.

Pokopan v družinskem krogu

V četrtek bo v baptistični cerkvi v Phoenixu žalna maša za senatorjem, ki bo delno odprta za javnost.

V petek pa se bo moč od dolgoletnega senatorja posloviti v Washingtonu, kjer bodo njegovi posmrtni ostanki v rotundi v Kapitolu. To čast so doslej izkazali le nekaj uglednim Američanom, med drugim nekdanjima predsednikoma Johnu F. Kennedyju in Ronaldu Reaganu ter borki za človekove pravice Rosi Parks.

McCaina bodo po napovedih pokopali v nedeljo v družinskem krogu na ozemlju ameriške mornariške akademije v Annapolisu v zvezni državi Maryland, kjer se je izšolal za mornariškega častnika. Senator je že leta 2015 razkril, da želi na svojem nagrobniku napis Služil je domovini.