Wikileaks

Juliana Assangea mečejo na cesto. Bo izročen ZDA?

B.K.
28. 7. 2018, 19.19
Posodobljeno: 28. 7. 2018, 19.21
Deli članek:

Ustanovitelj Wikileaksa bo morda že kmalu v rokah ameriškega pravosodja.

Reuters
Assange je bil od leta 2012 zaprt v prostorih ekvadorskega veleposlaništva v Londonu.

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange bo moral zapustiti ekvadorsko ambasado v londonu, kjer se že šest let skriva, domnevno pred pregonom združenih držav Amerike.

Kot poroča televizija CNN naj bi britanska vlada opravljala zaključne faze pogovora z ekvadorskimi predstavniki, za Avstralčevo izselitev.

Mnogi menijo, da bo 47-letni aktivist, takoj ko bo stopil iz območja veleposlaništva pridržan in izročen oblastem ZDA, ki naj bi že imele nalog za njegovo aretacijo. Assangeu naj bi sicer v ZDA sodili zaradi objave zaupnih elektronskih sporočil takratne ameriške državne sekretarke in kasnejše predsedniške kandidatke Hillary Clinton.

Reuters
Nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa, ki je Assangeu omogočil azil.

Da bodo Assangea, ki mu je šest let osamitve že načelo zdravje, res vrgli na cesto je prepričan tudi nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa, ki mu je azil odobril. Njegov naslednik Lenin Moreno naj namreč ne bi bil naklonjen predhodnikovim odločitvam. Moreno je sicer medijem zagotovil, da bo Assange prostore ambasade zapustil šele, ko bo dogovorjeno kaj se bo z njim po tem zgodilo.

Assange se je v ekvadorsko veleposlaništvo zatekel sicer po tem, ko so ga iskali švedski preiskovalci, zaradi dveh obtožbo o spolnih napadih. Primera sta do danes že zastarala.