Za večjo konkurenčnost

VIDEO in FOTO: Nočejo podaljšanja na 12-urni delovnik

T.L.
1. 7. 2018, 10.45
Posodobljeno: 1. 7. 2018, 11.37
Deli članek:

Odločitev vlade mladega Sebastiana Kurza je prvič po 18 letih sprožila velike proteste v avstrijski prestolnici.

Profimedia
Avstrijci ne bi 12-urnega delovnika (fotografija je simbolična).

Na dunajskih ulicah se je po podatkih policije in sindikatov v soboto zbralo med 80.000 in 100.000 ljudi. Nasprotovali so nameri avstrijske vlade, da podaljša najdaljši dovoljeni delovni čas na 12 ur dnevno oziroma 60 ur tedensko. 

Protest je organizirala sindikalna konfederacija OeGB, potekal in končal pa se je mirno, saj so se protestniki po koncu shoda mirno razšli. 

Vlada se je za ukrepo podaljšanja delovnega časa odločila, ker da morajo biti podjetja bolj konkurenčna. Trenutno delovne obveznosti v Avstriji znašajo osem ur dnevno in 40 ur tedensko, medtem ko je najvišje število še dovoljenih ur znašalo 10 ur dnevno in 50 ur tedensko. Zdaj naj bi se obe številki še dovoljenega delovnega časa povišali.

Zaradi odpora je sicer vlada že spremenila prvotno zastavljen načrt in zdaj zagotavlja, da se bodo lahko ljudje prostovoljno odločali za 12-urni delovnik oziroma oddelali 60 ur tedensko.

Gre za prvi večji protest, ki se je zgodil po prevzemu oblasti mladega konzervativnega politika Sebastiana Kurza, kar se je zgodilo konec leta 2017. Šlo je tudi na največji protest po letu 2003, ko je več desettisoč ljudi nasprotovalo pokojninski reformi.