Rekordne padavine

VIDEO: Med nalivom so jih reševali iz "nasedlih" avtomobilov

R.T.
17. 4. 2018, 15.02
Posodobljeno: 17. 4. 2018, 15.04
Deli članek:

Včeraj zvečer je v avstrijskem Gradcu in okolici v nekaj urah padlo za desetino letnega povprečja padavin.

Facebook/Aktuelle Wetterwarnungen für Österreich
Poplavljene ceste v Gradcu.

Poročali smo, kako je bilo v Sloveniji in ob tem omenili, da je pri naših severnih sosedih zalivalo ulice in ceste. Najhuje je bilo v Gradcu, kjer se danes kažejo posledice včerajšnjega naliva. Na izdatnost padavin dokazuje tudi statistika. Na merilnem mestu pri graški univerzi je v eni uri zapadlo 34 mm padavin, na celotnem območju Gradca pa v dobri uri in pol 61 milimetrov. Za primerjavo navedimo podatke, ki jih je Agencija za okolje navedla za naše kraje. V Slovenskih Konjicah je v štirih urah padlo 52 mm, v Celju in na Lisci v 6 urah 49 oziroma 66 mm ter v Hrastniku v 8 urah 63 mm padavin. »Tako močan naliv se aprila povprečno ne pojavi niti enkrat na 100 let,« so dodali na Arsu.

V eni izmed večstanovanjskih hiš v predelu Gradca ob reki Muri je povsem zalilo klet in pritličje. Ko je statik ob spremstvu gasilcev pregledal in ocenil »trdnost« stavbe, je ugotovil, da obstaja nevarnost, da se stavba poruši, če se nemudoma ne stabilizira temeljev, kar so tudi storili.

V zagati so se znašli tudi vozniki v štirih avtomobilih, ki so obstali v poplavljenem podvozu na jugu Gradca. V zadnjem hipu so jih rešili gasilci. Gladina vode se je izjemno hitro višala, saj odtoki niso mogli požirati tolikšne količine.
V Gradcu in okolici so tako gasilci do 6. ure zjutraj zabeležili več kot 150 posredovanj.