Brexit

Britanska enklava Gibraltar se vse bolj približuje Španiji

B.K.
16. 3. 2018, 11.05
Posodobljeno: 16. 3. 2018, 11.18
Deli članek:

Britanska enklava Gibraltar bo s sosednjo Španijo delila svoja letališča.

Profimedia
Gibraltarska ožina, slikana iz vesolja.

Namestnik glavnega ministra v britanski enklavi Gibraltar Joseph Garcia je dejal, da je enklava pripravljena deliti letališča s Španijo.

Gibraltar se zaradi izglasovanega britanskega izstopa iz Evropske unije sooča s številnimi nevšečnostmi. 33.000 prebivalcev tega britanskega ozemlja na jugu Pirenejskega polotoka je namreč z veliko večino zavrnilo predlog o britanskem izstopu, a se bodo morali, kakor tudi Škotska in Severna Irska, rezultatu podrediti. To pa med drugim pomeni ponovno vzpostavitev meje s Španijo in omejitev dostopa do skupnega evropskega trga.

A Evropska unija je odločitev o gospodarski osamitvi Gibraltarja prepustila Španiji. Oblasti britanskega ozemlja se zato sedaj dobrikajo španskim oblastem.

arhiv Reporterja
Gibraltar

Garcia je dejal, da je Gibraltar pripravljen Španiji zagotoviti skupno upravljanje letališča na jugu polotoka, a bo Španija najprej morala zgraditi podaljšek terminala do svoje strani meje. Povečanje letališča naj bi prav tako pripomoglo k privabljanju tujih investicij, je še dejal Garcia.

Združeno Kraljestvo si sicer Gibraltar lasti že od leta 1713, a Španija tega ne priznava. Kljub političnim razlikam pa sta skupnosti na obeh straneh meje v dobrih odnosih in močno integrirani. Kar 8.000 Špancev se namreč vsakodnevno odpravi na delo čez mejo.