Le zakaj bi ostajal v Sloveniji ...

Ker "ne moremo nič storiti", gre Erjavec raje na eksotične Kanarske otoke

T.L.
16. 3. 2018, 09.23
Posodobljeno: 16. 3. 2018, 09.58
Deli članek:

Po Cerarjevem odstopu enega koalicijskega obraza ni bilo videti - Karla Erjavca. K seznamu vlad, v katerih je sodeloval in predčasno zaključil mandat, pa bo najverjetneje kmalu lahko dodal še četrto kljukico.

Profimedia
Zakaj bi bil v Sloveniji, če je lahko v Las Palmasu?

Karlu Erjavcu je vse jasno, njegove poti pa nič ne zmoti: tudi ko premier poda odstopno izjavo, se mu ne zdi vredno, da bi kot eden izmed koalicijskih partnerjev vsaj navidezno skušal delovati državotvorno. Naj spomnimo: po napovedanem odstopu Cerarja v sredo ob 22. uri je Erjavec "poniknil"(čeprav se je udeležil predhodne seje vlade), njegovih izjav ni bilo na večernih informativnih oddajah, s tem, da stranka Desus na Pop TV sploh ni hotela poslati svojega poslanca - kateregakoli. Šele nekaj minut do polnoči je STA objavila Erjavčevo videnje po podanem Cerarjevem odstopu. 

V četrtkovo Tarčo na TV Slovenija pa je Erjavec v studijo, kjer so se zbrala prva imena večjih strank v državi, poslal Franca Juršo. Ki na vprašanje voditeljice, kje je Erjavec in če ve, kje je, ni želel odgovoriti, k čemur je defenzivno dodal, da ni Erjavčev odvetnik in naj kar vprašajo njega. In so ga. Jurša v trenutku odgovora namreč ni vedel, da je televizija že posnela videoklic z Erjavcem kot sogovornikom in so ga kasneje v oddaji Tarča tudi predvajali. Erjavec je namreč na Kanarskih otokih, v eksotičnem Las Palmasu. Udeležuje se, kot so povedali v oddaji, zasedanja evropske demokratske stranke o migracijah in razvoju Afrike ...

Šali se, ker se lahko

Erjavec je v sredo na Instagramu, ki se mu je nedavno pridružil, zapisal misel, ki bi bila morda še smešna, če ne bi šlo za človeka, ki je, kot se je izkazalo kasneje tega dne, sodeloval v štirih vladah, ki niso končale svojega mandata. "En dan me ni pa je vse narobe". 

In kaj pravi Erjavec o aktualnem dogajanju? Na vprašanje, ali se mu zdi zasedanje na Kanarskih otokih pomembnejše od trenutne situacije v državi, je odgovoril: "Poglejte, jaz sem danes tukaj povabljen kot gost na kongresu in se ga bom udeležili. In mislim, da danes tako ali tako ne moremo nič storiti glede na potezo, ki jo potegnil predsednik vlade. Mislim pa, da je to storil po nepotrebnem in bi lahko zaključili mandat in imeli, 10. junija volitve v DZ . In tudi ta odstop pravzaprav nič ne pomeni: on bo še naprej vodil vlado kot vršilec dolžnosti, volitve bodo pa morda kakšen teden, dva tri pred rokom, ki je bil predviden pri predsedniku države. Govorilo se je, da bodo volitve 10. junija."

Tudi iz Kanarski otokov Erjavec nadaljuje s ponavljanjem mantre svoji volilni skupini, češ, da se bori za pokojnine. Pokojninske reforme, ki jo država krvavo potrebuje, še nimamo, so pa upokojenci vsake toliko res deležni peščice evrov mesečno več. 

Erjavec je sedel v štirih vladah , ki niso dokončale mandata. Na vprašanje, ali je tudi njihova stranka kriva soodgovorna za padec še ene vlade, je bil Erjavec jasen: "Za to, kar se je včeraj zgodilo, zagotovo nisem odgovoren. Jaz se ves čas v vseh vladah trudim, da bi izboljšali položaj upokojencev, ampak očitno vedno, ko želim kaj postoriti, pravijo, da izsiljujem." Nato je nadaljeval, da je stranka premalo močna v koaliciji in da so v tem mandatu imeli le enajst poslancev "in če bi nam volivci dali večjo podporo, da bi vodili vlado, verjemite, da bi bilo vse precej drugače, zlati pa bi bilo za upokojence in javni sektor boljše," je svoj predvolilni program iz Las Palmasa sklenil Erjavec.