Smrt v sodni dvorani

Pred smrtjo v pismu razkril, da bo umrl

T.L.
1. 3. 2018, 10.45
Posodobljeno: 1. 3. 2018, 12.46
Deli članek:

Žena Slobodana Praljaka je javno pokazala dve pismi, ki jih je pred smrtjo napisal njen mož. Pismi razkrivata motiv njegovega dejanja.

STA
Slobodan Praljak je izbral smrt.

Poročali smo, da preiskovalci po samomoru hrvaškega generala Slobodana Praljaka na haaškem sodišču po izreku obsodilne sodbe, niso prepoznali odgovornosti paznikov oziroma osebje haaškega sodišča, ker je Praljak uspel v sodno dvorano prinesti smrtonosni strup. Zdaj pa je znana še vsebina dveh zadnjih Praljakovih pisem, ki jih je pred smrtjo pisal družini. Preiskovalci ZN so po diplomatski poti pismi dostavili ženi Slobodana Praljaka, Kaći, ta pa jih je ekskluzivno pokazala novinarjem hrvaškega Dnevnika.

Pismi razkrivata motiv Praljakovega dejanja. Obe pismi je napisal nekaj dni pred razsodbo, in sicer ju je napisal 27. novembra lani. Iz vsebine pisem je jasno, da je Praljak odločitev o končanju življenja sprejel dolgo pred razsodbo haaškega sodišča in da je svojo smrt načrtoval.

"Odločitev, da končam svoje življenja, če me spoznajo za krivega, sem sprejel dolgo časa nazaj - umirjeno, premišljeno in zavestno," je napisal Praljak v pismu, ki ga je naslovil na družino. 

V drugem pismu je poslal sporočilo ženi. "Kaća, mislim, da boš morala pismo družini objaviti, da bi preprečila neskončna ugibanja, laži, ubogo psihologijo itd.", je zapisal Praljak. Z izjemo pisem Praljakova družina še ni prejela izvidov obdukcije ali kakšnega drugega dokumenta, povezanega z njegovo smrtjo.