Tako je zatrdil

Trump bi šolskega strelca napadel tudi brez orožja

J.P./STA
26. 2. 2018, 19.50
Posodobljeno: 26. 2. 2018, 19.53
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump danes v Beli hiši gosti guvernerje ameriških zveznih držav, ki jih je pozdravil s polurnim nagovorom o raznih zadevah, komentiral pa je tudi nedavni strelski incident na šoli na Floridi in se opisal kot junaka, ki bi skočil na šolskega strelca, tudi če sam ne bi imel orožja.

Reuters
Trump je po tragediji predlagal oboroževanje učiteljev in drugih šolskih uslužbencev.

Trump se je primerjal s šerifovim pomočnikom Scotom Petersonom, ki na valentinovo ni stopil v srednješolsko zgradbo v Parklandu, kjer je 19-letni Nikolas Cruz pobil 17 ljudi, čeprav je bil na šoli ravno v ta namen. "Resnično verjamem, da bi stekel notri, četudi ne bi imel orožja," je zatrdil predsednik ZDA, ki mu sicer te trditve ne bo potrebno nikoli dokazati, ker bo imel do smrti zaščito agentov tajne službe.

Označil ga je za strahopetca

Trump je na srečanju z guvernerji prišel na dan še z zamislijo, da bi se bilo treba vrniti v stare čase, ko se je lahko lažje zapiralo ljudi zaradi duševnih bolezni. Med prisotnimi guvernerji se je vendarle našel Jay Inslee iz države Washington, ki je predsednika opozoril, da bi bilo morda treba več narediti in manj tvitati. Trump ga je preslišal.

Trump je po tragediji predlagal oboroževanje učiteljev in drugih šolskih uslužbencev, kar bi po njegovem prepričanju preprečilo pokole, ne glede na primer Petersona, ki po poročanju Miami Heralda niti ni bil sam, ampak sta bila v času streljanja zunaj šole še dva druga policista, ki nista vstopila.

Petersonov odvetnik je zavrnil kritike na račun svoje stranke in dejal, da ni šlo za strahopetnost. Peterson naj bi ravnal pravilno, ker je mislil, da streli prihajajo od nekje izven šolske zgradbe.

Trump je prejšnji teden Petersona med drugim označil za strahopetca, potem mu je očital, da nima rad otrok in podobne značajske pomanjkljivosti. Dejal je, da imajo učitelji otroke radi in zato naj bi bili bolj pripravljeni streljati, kot nekdo, kot je Peterson.

Rešitev

Trump je guvernerjem tudi razlagal, da bo ukrenil nekaj proti orožju, kljub opoziciji orožarskega lobija NRA. Vztrajal bo pri prepovedi naprav, ki polavtomatske puške spremenijo v avtomatske, ne glede na NRA. Ob tem je še zbadal novinarje, da niso vedeli, da se je na kosilu sestal z vodstvom NRA, pa da se nekateri republikanci bojijo NRA, ampak on je prepričan, da NRA ne bo problem.

Naprave za spreminjanje orožja sicer pokola v Parklandu ne bi ustavile, saj je Cruz streljal z navadno polavtomatsko puško. Pač je moral večkrat pritisniti na sprožilca. Iz polavtomatske puške AR-15 je sicer mogoče v minuti izstreliti 45 nabojev, celoten napad pa je trajal šest minut.