Arthur je postal Ahmad

Član skrajno desne AfD zaradi istospolnih porok prestopil v islam

S.R./STA
1. 2. 2018, 11.15
Posodobljeno: 1. 2. 2018, 11.22
Deli članek:

Nekdanji vodilni član protiislamske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) Arthur Wagner, ki je lani prestopil v islam, je spremenil tudi svoje ime.

Reuters
Ahmad se je za spreobrnitev odločil, ker se ni strinjal s podporo Cerkve istospolnim porokam in prisotnostjo duhovnikov na paradah ponosa.

"Prepričan sem, da ni drugega boga kot Alah," je dejal 48-letni Ahmad Wagner, nekdaj Arthur Wagner. Wagner je nekdanji član upravnega odbora skrajne desne politične stranke AfD v nemški zvezni deželi Brandenburg na vzhodu države. AfD je lani, potem ko je na septembrskih volitvah prejela skoraj 13 odstotkov glasov, prvič vstopila v nemški parlament. Priljubljenost je pridobila predvsem z nasprotovanjem prihodu prosilcev za azil v Nemčijo.

Wagner je dejal, da se je spreobrnil, ker se je vse več Cerkva odločalo podpreti istospolne poroke in ker so se duhovniki udeleževali parad ponosa ter vsakoletnega srečanja LGBT skupnosti poimenovanem Christopher Street Day. Na tem dogodku so prisotni tudi otroci. Njegova spreobrnitev je bila protest na "zaton morale" v protestantski cerkvi.

Grožnje in razočaranje

Wagner, ki je bil nekoč aktivni član Cerkve, je povedal, da je preko elektronske pošte in socialnih omrežij že prejel grozilna sporočila. Dejal je, da mu je nekdo svetoval, naj zapusti Nemčijo, še preden se loti izdelave bombe. V islam se je spreobrnil že oktobra lani, vendar je to javno obelodanil šele pred tednom dni, ko je odstopil iz vodstvenega položaja v AfD. Številni njegovi strankarski kolegi se ne strinjajo z njegovim dejanjem.

Eden od vodilnih članov stranke Kai Berger je dejal, da je nad Wagnerjevim dejanjem zelo razočaran in da številni člani stranke pričakuje, da bo Wagner zapustil AfD, saj oni "žal" nimajo moči, da bi ga vrgli iz stranke.

Wagner sam je napovedal, da nima nikakršnega namena zapustiti AfD. Za časopis Bild je dejal, da namerava ostati njen član in graditi mostove med Nemčijo in muslimansko skupnostjo.