Nerodno

VIDEO: Ponižan: krenil je za Putinom, vendar ni prišel daleč

T.L.
13. 12. 2017, 12.03
Posodobljeno: 13. 12. 2017, 12.19
Deli članek:

Tudi na tujih tleh se ruski predsednik počuti zelo suvereno.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin.

Precej neprijetno je za predsednike države, da ga v državi, ki jo vodi, zasenči obiskovalec - pa čeprav je to močan zaveznik, ki je pomagal v vojni. Prav to pa se je zgodilo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu med obiskom zaveznika, ruskega predsednika Vladimirja Putina

Putin je namreč v ponedeljek nenapovedano obiskal Sirijo, včeraj pa je v ruski vojaški bazi v pokrajini Latakiji pozdravil vojake in jim čestital za zmago nad teroristi Islamske države ter ukazal umik večjega dela ruskih sil iz Sirije.

Asad ni prikrival navdušenja nad obiskom "velikega" Putina in ga je takoj, ko je iz letala stopil na sirska tla, ob srečanju prisrčno objel. Po pozdravu se je Putin odpravil do ruskih vojakov, Asad pa mu je želel slediti - vendar ni prišel daleč, saj so ga pripadniki ruskih sil hitro zadržal ... Asad je nakazal, da razume sporočilo in poslušno ostal na mestu v državi, ki ji predseduje od leta 2000.    

Rusija je bila sicer ključen zaveznik Bašarjevega režima, njena vojaška intervencija pa dejavnik, ki je preobrnil potek državljanske vojne v Siriji, ki traja od leta 2011 in v kateri je bilo ubitih več kot 400.000 ljudi. Moskva, ki je vojaško akcijo začela leta 2015, je uradno v Sirijo odposlala med 4000 in 5000 vojaki. Neodvisni analitiki trdijo, da je bila številka precej višja, Rusija pa je s posegom utrdila svoj dominanten položaj v regiji (in tudi pred ZDA). Bašar al Asad ostaja uradno na predsedniškem položaju, vendar je popolnoma odvisen od "dobre volje" Moskve in Teherana. Posnetek zadnjega srečanja al Asada s Putinom to le še potrjuje.