Samomor v sodni dvorani

S haaškimi obtoženci ravnajo v rokavicah, Praljak je imel preprost dostop do strupa

S.R.
30. 11. 2017, 09.28
Posodobljeno: 30. 11. 2017, 09.44
Deli članek:

Haaški obsojenec za vojne zločine Slobodan Praljak je včeraj v sodni dvorani mirno vstal, iz žepa izvlekel stekleničko in spil njeno vsebino. Da je po grlu dejansko stekel strup, se je izkazalo nekoliko pozneje, ko je umrl v bolnišnici.

Profimedia
Reševalci pred haaškim sodiščem.

Nizozemski preiskovalci in policisti, ki so sodno dvorano nemudoma razglasili za kraj kaznivega dejanja, izvajajo svojo neodvisno preiskavo.

Po včerajšnji drami na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, kjer je hrvaški general Slobodan Praljak spil strup in pozneje v bolnišnici umrl, se porajajo številna vprašanja glede varnostnih ukrepov in tega, kako je Praljak sploh lahko prišel do strupa.

To je bil že tretji samomor obtoženca na tem sodišču, vendar sta si prva dva, sicer oba Srba, življenje vzela v priporni celici. Leta 1998 se je obesil Slavko Dogmanović, nato pa leta 2006 Milan Babić. Praljak je tako prvi, ki si je življenje vzel v sami sodni dvorani.

Praljaka so v jutranjih urah na sodišče pripeljali iz centra za pridržanje v strogo varovanem zaporu v bližini Haaga. V stavbo je v spremstvu varnostnikov vstopil, kot je to običajno, skozi podzemno parkirišče. Obtoženci na tej poti nimajo nobenega stika z javnostjo, vsi obiskovalci, ki jih obiščejo v zaporu, vključno z odvetniki, družino in prijatelji, pa se ne morejo izogniti varnostnemu pregledu.

Profimedia
Praljaka so nemudoma odpeljali v bolnišnico.

Z njimi ravnajo "v rokavicah"

Kot poroča hrvaški Jutarnji list, se obtoženi pred prihodom v sodno dvorano najprej v posebni sobi, kamor je varnostnikom vstop prepovedan, sestanejo z odvetnikom, s katerim lahko imajo nemoten telesni stik.

Kot je za hrvaški portal 24sata dejal nekdanji zapornik, ki je v Haagu preživel nekaj let, zapornikov haaškega sodišča ne obravnavajo kot kriminalce, do katerih se je treba vesti nasilno in strogo. »Večinoma smo bili generali in tako so se do nas tudi obnašali. Če je želel priti do strupa, je to lahko storil povsem preprosto. Ne glede na vero, državljanstvo in to, na kateri strani smo se borili, v Haagu smo bili zgolj profesionalci,« je ta prepričan. Nadaljeval je, da »smo vseeno vsi Balkanci, ki se bomo znašli in si medsebojno pomagali.« Tako je Praljaku po njegovih besedah strup najverjetneje zagotovil eden od drugih generalov, ki so že obsojeni in služijo kazen, ali pa eden od paznikov.

Pojasnil je tudi, da so bili varnostni pregledi v zapornih celicah, vsaj takrat, ko je tam sedel sam, redki in običajno predhodno napovedani. Tudi njihovih obiskovalcev naj ne bi pretirano natančno preverjali. Družinski člani in prijatelji sicer v prostore naj ne bi smeli nositi torb, to naj bi bilo dovoljeno samo odvetnikom, vendar stekleničke strupa ni tako težko skriti, čeprav bi obiskovalec s tem tvegal visoko kazen.

Preiskava samega dogajanja je sicer v teku, potencialni osumljenci pa naj bi bili vsi, ki so bili s Praljakom včeraj v kakršnem koli stiku, vključno z odvetniki, zdravstvenimi delavci, pazniki in varnostniki.

Reuters
Bosanski Hrvatje so včeraj v Mostarji prižigali sveče.