Sodišče odločilo

Begunske kvote: Madžarska in Slovaška sta pogoreli

T.L.
6. 9. 2017, 10.34
Posodobljeno: 6. 9. 2017, 13.09
Deli članek:

Od sprejema sistema pred dvema letoma Madžarska ni sprejela niti enega prosilca za azil.

STA
Fotografija je arhivska.

Sodišče EU zavrnilo tožbi dveh vzhodnoevropskih držav, Slovaške in Madžarske, ki sta na vrhuncu begunske krize leta 2015 nasprotovali kvotam za razporeditev beguncev po državah članicah EU. Cilj sprejema sistema kvot je bilo zmanjšanje bremena za državi, kot sta Grčija in Italija. 

Sodišče EU zdaj ugovor Slovaške in Madžarske glede določitve kvot za sprejem beguncev zavrnilo. Od sprejema sistema pred dvema letoma Madžarska ni sprejela niti enega prosilca za azil. 

Čeprav je EU v ciljih septembra 2015 predvidevala preselitev 160.000 prosilcev za azil, so jih od sprejetja sistema premestili le 28.000. 

Evropski uradniki so od začetka sprejetja sheme vztrajali, da je leta obvezna za vse države članice, ne glede na to, ali so jo z glasovi podprli ali ne. Madžarksa, Slovaška, Češka republika in Romunija so kvotam nasprotovale.

Slovaki s stisnjenimi zobmi sprejemajo sodbo

Slovaška bo s stisnjenimi zobmi sprejela sodbo Sodišča EU, ki je danes zavrnilo tožbi Slovaške in Madžarske proti kvotam za razporejanje beguncev po uniji, poroča STA. Kot je v Bratislavi dejal premier Robert Fico, se želi Slovaška uvrščati v jedro Evropske unije in biti solidarna, je dejal. Ob tem je Fico ponovil kritiko na račun odločitve Evropske unije glede kvot za sprejem beguncev, ki jo je označil za krivično. Begunci sploh ne želijo priti na Slovaško, je dejal. "Naj zgradimo zidove, da bodo ostali pri nas?" se je vprašal.

Bolj smiselna se mu zdi ponudba njegove države, da bi solidarnost izkazala denimo pri skupni zaščiti zunanjih meja unije.

Madžari nadaljujejo boj

Madžarska meni, da je odločitev Sodišča EU neodgovorna. "Odločitev sodišča je neodgovorna in menimo, da odločitev ogroža varnost vse Evrope," je po poročanju STA izjavil zunanji minister Peter Szijjarto.

Szijjarto je napovedal, da bo Madžarska uporabila vsa pravna sredstva proti tej absolutno nesprejemljivi sodbi, ki je po njegovem mnenju rezultat politične in ne pravne ali strokovne odločitve.

"Politiki so posilili evropsko zakonodajo in evropske vrednote. Ta odločitev praktično in odprto uzakonja moč EU nad državami članicami," je dejal.

"Če bo Evropska komisija še naprej vsiljevala institut obveznih kvot za preselitev, se bomo še naprej borili proti temu," je dodal madžarski zunanji minister.