Naključno odkritje

Zapuščena koliba: Titov tajni bunker

M.V.
22. 8. 2017, 20.00
Deli članek:

V gozdu nad makedonsko vasjo Banjane, v bližini samostana sv. Ilije, je v težko dostopnem, gostem zavetju lesovja ob pečini skrita stara prhla ovčarska koliba.

Navzven podrta in zapuščena koliba je v resnici prehod v tajni poveljniški bunker jugoslovanskega voditelja.

Domačini Zlatko Vujić, Kiro Angelovski in Ljubiša Kolarić so povsem po naključju ustavili vozilo v bližini in se odpravili v gozd. Odpravili so se po ozki in strmi poti v hrib in se prebijali skozi gosto drevje in rastlinje, ko so pod pečino ugledali z bršljanom obraslo kolibo. Ko so se ji približali, pa so ugotovili, da ne gre za običajno podrtijo. Vhod so namreč ščitile ogromne jeklene dveri, ki so odpirale vhod v podzemni labirint, prepreden s telefonskimi in telegrafskimi kabli ter ventilacijskimi cevmi. Trojica je takrat ugotovila, da gre za zelo pomemben tajni podzemni vojaški bunker.

Bunker je imel tudi zasilni izhod.

Mračni predori

Notranjost bunkerja je v popolni temi, zato nizka temperatura, vlaga, preperel vonj, mokra in drseča tla, viseči telefonski kabli in nemi zidovi, s katerih kaplja voda, obiskovalcu priredijo srhljiv ambient. Napis »1954 raboteno« razkriva letnico izgradnje vojaškega kompleksa, ki v labirintu skriva devet sob. Domačini pravijo, da so komandni bunker gradili politični zaporniki. Kasneje naj bi poveljniško mesto preselili v bližino mesta Sonje na planini Vodno nad Skopjem. Po razpoložljivih podatkih je bilo po ukazu Josipa Broza - Tita v SFRJ zgrajenih 26 tovrstnih podzemnih objektov, ki so se nahajali v vseh šestih republikah in bi služili kot skrivna poveljniška mesta v primeru vojne na teritoriju države.

Neznanci kmalu po odkritju »sanirali« kompleks

Obstoj objekta je bila nekdaj skrbno varovana vojaška skrivnost, vendar je bunker po odkritju postal tarča nepridipravov, ki so iz njega odnesli vse, kar se je odnesti dalo. »Ves inventar, aparati, tehnologija, telefoni, telegrafi, cevi za ventilacijo, tudi del vrat – vse so odnesli kmalu po odkritju kompleksa,« so povedali domačini. V zadnjem času je bunker postal zbirališče mladih, ki na odročnem kraju odlagajo prazne pločevinke in steklenice.