Sankcije

Putin ne bo v nedogled toleriral ameriške predrznosti

STA/B.K.
27. 7. 2017, 19.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da bo Moskva morala odgovoriti na nove ameriške sankcije, ki jih je kritiziral kot predrzne.

Profimedia
Vladimir Putin

"Ravnamo zelo zadržano in potrpežljivo, vendar bomo v določenem trenutku morali odgovoriti," je dejal na novinarski konferenci po pogovorih s finskim kolegom Saulijem Niinistom.

Potožil je, da ni mogoče v nedogled tolerirati tovrstne predrznosti do Rusije, pri tem pa mislil na nove sankcije, ki jih je v torek potrdil predstavniški dom ameriškega kongresa. "Tovrstna praksa ni sprejemljiva - uničuje mednarodne odnose in mednarodno pravo," je še dejal glede sankcij.

Ni pa podrobneje navedel, kakšen bo odgovor Moskve. "Videli bomo," je samo dejal in pojasnil, da še ni videl končne različice zakona o uvedbi sankcij.

ZDA naj bi nove sankcije sprejele zaradi ruskega vmešavanja v lanske ameriške predsedniške volitve in priključitve ukrajinskega polotoka Krim leta 2014. Po pričakovanjih bo sankcije podprl tudi senat, nato pa jih mora podpisati še ameriški predsednik Donald Trump.

Putin je danes tudi znova kritiziral ameriške preiskave domnevnega vmešavanja Moskve v ameriške volitve. Po njegovi oceni ne gre za preiskavo, temveč porast protiruske histerije v Washingtonu.

Ruski predsednik je še obžaloval poslabšanje odnosov med Rusijo in ZDA. Meni, da so odnose žrtvovali za rešitev notranjepolitičnih vprašanj v ZDA v boju med Trumpom in njegovimi političnimi nasprotniki.

Sodelovanje Rusije in ZDA bi na drugi strani lahko prineslo bolj učinkovito reševanje mednarodnih kriz in boj proti terorizmu. Upa, da se bodo sedanje razmere končale, tako da bosta državi lahko zgradili novo kakovost odnosov v korist obeh narodov.