Požar v Zalogu

Ali je res zatajil inšpekcijski nadzor?

Matej Klarič
27. 7. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Za požar v podjetju Ekosistemi v novomeškem Zalogu nekateri obtožujejo tudi slab inšpekcijski nadzor, ki naj ne bi preprečil nesreče. Preverjali smo, kakšen je bil inšpekcijski nadzor v podjetju.

Bobo
Do zdaj ni dokazov, da bi družba Ekosistemi skladiščila tudi nevarne odpadke, za katere ni imela dovoljenja.

Inšpekcijskega nadzora v podjetju, ki ga je pretekli četrtek prizadel katastrofalen požar, glede na podatke, ki so nam jih poslali z ministrstva za okolje, ni manjkalo, prav tako ne nepravilnosti.

Državne subvencije za kršitelja

Od države je podjetje Ekosistemi, ki je tako pogosto kršilo predpise in zakonodajo, prejelo kar 843.440,23 evra, od tega 686.076,90 evra kmetijskih subvencij.

Od leta 2007 do požara so v podjetju opravili 30 pregledov. Zanimivo pa je, da je bil zadnji pregled v okviru čezmejnega nadzora pošiljanja odpadkov opravljen 20. junija, mesec dni pred požarom. V tem pregledu so ugotovili, da približno polovico odpadkov podjetje skladišči na neutrjenih in nepokritih površinah, kar je v nasprotju s predpisi za skladiščenje odpadkov. Takrat so odkrili neustrezno skladiščeno plastiko, tekstil in odpadni les. Inšpekcija je zato izdala ureditveno uredbo, da se pomanjkljivosti odpravijo. Kljub temu je podjetje lahko delovalo vse do požara.

Vrsta nepravilnosti

Inšpekcija je v podjetju pogosto odkrila nepravilnosti, a ga nikoli niso zaprli.

Tudi pred tem so v podjetju večkrat odkrili nepravilnosti. Kar šest inšpekcijskih pregledov je leta 2014 odkrilo tri nepravilnosti na področju ravnanja z odpadki in eno s področja ravnanja z meteornimi vodami. Inšpektor za okolje je od leta 2007 izdal štiri odločbe o odpravi nepravilnosti, dve pisni opozorili in tri globe v prekrškovnem postopku. Leta 2013 pa je proti podjetju na ministrstvu za kmetijstvo, okolje in prostor potekal postopek odvzema dovoljenja za skladiščenje odpadkov, a je bil ustavljen, ko je podjetje izpolnilo obveznosti.

Po mnenju ministrstva za okolje podjetje ne spada v skupino zavezancev, ki lahko povzročijo onesnaženje okolja večjega obsega. Vsi odpadki za predelavo pri podjetju Ekosistemi so po mnenju agencije za okolje nenevarni. 

Potrebe po spremembah

Tudi vse te odkrite nepravilnosti, ki niso preprečile požara in uničenja objekta, kažejo, da kljub ugotavljanju kršitev zakonodaja na tem področju ni ustrezna in jo bo treba zaostriti.

Očitno gremo na področju onesnaževanja okolja in požarne varnosti preveč na roko svobodni podjetniški iniciativi, v škodo varnosti ljudi in okolja. Škoda pa je zdaj veliko večja tudi za podjetje, kot bi bila ob (pravočasni) začasni prepovedi njegovega delovanja. 

Nekaj večjih požarov pri nas od osamosvojitve

19. avgust 1995 – V družbi Carrera Optyl v Ormožu je izbruhnil velik požar. Škode je bilo za okoli tri milijone nemških mark. Pri gašenju je sodelovalo 250 gasilcev.

5. september 2006 – Zagorelo je v poslovnem objektu v Barletovi ulici v Medvodah. Nastala je velika škoda, ocenjena na okoli tri milijone evrov.

Po letu 2012, ko so se standardi na področju požarne varnosti znižali, je začelo naraščati število požarov na poslovnih objektih.

17. november 2009 – V hladilnici podjetja Niko transport v Mostah pri Komendi je izbruhnil požar, ki se je razširil na ostale dele hladilnice in ostrešje. Gasilo ga je več kot 140 gasilcev. Ljubljanske mlekarne so imele v hladilnici shranjene sladolede v vrednosti okoli 1,5 milijona evrov.

11. avgust 2012 – V nočnih urah je zagorelo skladišče tovarne Liko v Borovnici. V požaru sta zgorela dva objekta, poškodovane so bile tudi bližnje stanovanjske hiše. Nastalo je za 100.000 evrov škode. Požar je gasilo okoli 140 prostovoljnih in poklicnih gasilcev; dva sta se pri gašenju poškodovala.

21. julij 2013 – Velik požar, s katerim so se gasilci borili več dni, je izbruhnil v obratih za predelavo papirja in plastike podjetja Gorenje Surovina v Mariboru. Preiskava je pokazala, da je izbruhnil zaradi kratkega stika na napajalnem kablu enega izmed strojev. Višine škode javnosti niso razkrili.

10. maj 2014 – V Kamniku je zagorelo v bližini nekdanjega podjetja KIK Kamnik, v obratu Iskre Mehanizmov. Zgoreli so šotori, v katerih so bili polizdelki za belo tehniko. Škode je bilo za več sto tisoč evrov.

17. september 2014 – V požaru v podjetju Alpeks v Celju je zgorelo 90 odstotkov zalog v skladišču. Zagorelo je pri izvajanju vzdrževalnih del. Požar naj bi povzročil za več kot milijon evrov škode, gasilo ga je več kot 100 gasilcev.

26. oktober 2014 – Pogoreli so prostori podjetja M Caravaning v Poslovni coni Šenčur. Nastala je škoda v višini več sto tisoč evrov. Kriminalisti so ugotovili, da je do požara prišlo zaradi tehnične napake. S požarom, ki so ga spremljale eksplozije manjših jeklenk, se je spopadlo več kot 70 poklicnih in prostovoljnih gasilcev.

10. december 2014 – Požar v doživljajskem parku Vulkanija pri Gradu na Goričkem je v celoti uničil notranjost objekta v parku in povzročil veliko materialno škodo. Ogenj so pogasili gasilci, eden od njih pa se je pri tem poškodoval.

12. maj 2015 – V enem največjih industrijskih požarov v Sloveniji je pogorelo Mercatorjevo skladišče v ljubljanskem Zalogu. Umrl je vzdrževalni delavec, še en je bil ranjen. Ogenj je štiri ure gasilo skoraj 300 gasilcev. Preiskava je pokazala, da je do požara prišlo, ker delavci pri varjenju ob nameščanju vrat v hladilnici niso upoštevali varnostnih ukrepov, zato se je vžgala izolacija. Škodo so ocenili na devet milijonov evrov, škode zaradi izpada dobav pa v Mercatorju niso razkrili. Navedli so le, da je bila velika.

20. julij 2016 – Ogenj je zajel ostrešje logističnega centra Pošte Slovenije na Cesti v Mestni log v Ljubljani. Pri gašenju požara je sodelovalo okoli 140 gasilcev.

15. maj 2017 – V tovarni Kemis pri Vrhniki je izbruhnil velik požar. Nastala je precejšnja okoljska škoda, predvsem na bližnjem potoku Tojnica, kjer je dosegla katastrofalne razsežnosti.

8. junij 2017 – Zagorelo je v ljutomerskem podjetju Eko Plastkom. Ogenj je povsem uničil skladišče, v katerem so hranili odpadne sveče, plastiko in parafin, po oceni pristojnih služb pa ni povzročil večje okoljske škode. Uradni vzrok požara še ni znan, a vse kaže na požig.

20. julij 2017 – V podružnici za predelavo nenevarnih odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je izbruhnil velik požar. Del okoliških prebivalcev so začasno umaknili, pri gašenju pa so sodelovale vse razpoložljive gasilske sile iz Novega mesta in okolice, pomagal je tudi helikopter.