Požari v Dalmaciji

VIDEO: Hrvaška predsednica kritična: Vojska se je aktivirala prepozno

B.K./STA
18. 7. 2017, 13.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je na obisku v Salzburgu dejala, da je bila hrvaška vojska prepozno napotena na območje požarov v Dalmaciji.

STA

»Vojska bi lahko bila napotena prej, čeprav niso opremljeni in oblečeni kot gasilci. V tem primeru je bil požar premočan in mislim, da bi bilo potrebno vojsko poslati prej. A bom videla na terenu, kako je bilo in kaj se je dogajalo,« je dejala Kitarović ob robu trilateralnega srečanja v Salzburgu s kolegoma iz Avstrije in Slovenije, Alexandrom Van der Bellenom in Borutom Pahorjem.

Medtem se je okoli poldneva ponovno aktiviral požar na Strožancu in Tugarah. Čeprav naj bi se plameni približevali bližnjim hišam, hrvaški gasilci zatrjujejo, da je situacija še vedno pod nadzorom. V zraku so sicer tri letala za gašenje požarov Canadair poroča portal Slobodna Dalmacija.

Da je večina požarov pri Splitu pod nadzorom je potrdil tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Ker se je umirila burja, so lahko namreč posredovala letala za gašenje. V dopoldanskih urah se je s požari spopadlo približno 700 gasilcev in vojakov, ki so imeli na voljo 159 gasilskih vozil.

»Verjamem, da bomo iz tega požara, ki se je razširil do Splita, dobili določene izkušnje in izboljšali mehanizme koordinacije pristojnih služb,« je še izjavil Plenković.

Hrvaška po Plenkovićevih besedah sicer ni sprejela mednarodne pomoči pri gašenju požarov, saj naj bi gasilci ocenili, da to ni bilo potrebno. Pomoč Hrvaški je ponudila tudi Slovenija.

Iz splitske nujne medicinske pomoči pa so sporočili, da je bilo v požarih med Omišem in Splitom lažje poškodovanih 80 oseb, večinoma gasilcev. Predvsem je šlo za posledice vdihovanja dima ter lažje opekline rok in nog.

Zaradi izjav predsednice odstopil obrambni minister

Zaradi kritik hrvaške predsednice je odstopil hrvaški obrambni minister Damir Krstičević.

Krstičević je v ponedeljek prispel v Split, kjer je tudi sam sodeloval pri gašenju požarov. V ponedeljek je na območje požarov prispelo tudi nekaj sto hrvaških vojakov, ki so predvsem zavarovali vojaško raketno bazo v Žrnovnici nedaleč od Splita.

Hrvaški premier Plenković je potem na izredni novinarski konferenci na sedežu hrvaške vlade povedal, da Krstičevićevega odstopa ne bo sprejel. Povedal je, da se je z ministrom pogovoril in mu rekel, naj se pomiri. Pohvalil je dosedanje delo ministra, posebej pa tudi njegovo sodelovanje pri organizaciji gašenja požara v Dalmaciji. Upokojeni general Krstičević, ki je tudi podpredsednik hrvaške vlade, velja za enega najbolj tesnih Plenkovićevih sodelavcev.

Plenković je bil sicer na novinarski konferenci oster do hrvaške predsednice, češ, da od kod ji informacije, da je vojska prepozno posredovala, ko tega nihče izmed najbolj odgovornih ljudi, ki so koordinirali protipožarno akcijo ni povedal.

STA¸