Nevarna zavezništva

Papež Frančišek svari svetovne voditelje

B.K./STA
9. 7. 2017, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Papež Frančišek je svetovne voditelje, ki so se udeležili vrha G20 v Hamburgu opozoril, naj ne sklepajo »nevarnih zavezništev,« ki bodo usmerjena proti migrantom in revnim.

Profimedia
Papež Frančišek

»Skrbijo me nevarna zavezništva med silami, ki imajo popačen pogled na svet: Amerika in Rusija, Kitajska in Severna Koreja, Putin in Asad v vojni v Siriji,« je dejal Frančišek v pogovoru za italijanski časopis La Repubblica, kjer je izrazil, da ga skrbi dogajanje na vrhu G20 v Hamburgu. Ob tem je Evropo pozval, naj ne zapre meja pred migranti.

Frančišek, prvi ne-evropski papež v 1300 letih je še dejal: »Naš največji in rasoči problem danes so ubogi, šibki in izključeni, to pa vključuje tudi migrante. Zato me skrbi vrh G20, saj primarno udari po migrantih.«

Frančišek je v petek svetovne voditelje opomnil, da v konfliktih in revščini živi kar 30 milijonov ljudi po svetu. Evropo, ki jo je poimenoval »najbogatejši kontinent na svetu,« pa je pozval, naj ne zapira meja.

Svoje obžalovanje nad evropsko celino je sicer Frančišek izrazil že maja v družbi visokih voditeljev evropskih držav. »Kaj se je zgodilo s tabo Evropa humanizma, prvakinja človekovih pravic, demokracije in svobode?« se je papež vprašal takrat.

Papež na visok položaj v vatikanskem uradu imenoval žensko

Papež je za podsekretarko v uradu, pristojnem za migracije, človekove pravice, okolje in boj proti revščini imenoval Italijanko Flaminio Giovanelli. S tem je 69-letnica postala tretja v hierarhiji kongregacije za naloge v korist celostnemu razvoju človeka, kar je položaj, ki ga je v Vatikanu doslej dosegla le redko katera ženska.

Giovanellijeva z izobrazbo s področja političnih znanosti je bila pred tem na podsekretarskem položaju v papeškem svetu za pravičnost in mir. Ta bo odslej združen z novoustanovljenim uradom, pristojnim za migracije, človekove pravice, okolje in boj proti revščini.

Urad, ki ga vodi kurijski kardinal Peter Turkson, bo imel poleg Giovanellijeve še dva podsekretarja. To sta Španec Segundo Tejado Munoz, pred tem podsekretar papeškega sveta cor unum, in italijanski frančiškan Nicola Riccardi, ki je doslej predaval na papeški univerzi Antonianum v Rimu.

S tem je vodstvena struktura novega urada popolnjena. Frančišek je namreč že pred tedni na sekretarski položaj imenoval francoskega duhovnika Bruna Marie Duffeja.