Balkanski bojevnik

Sporočila: »Nekdo bo zagotovo zažvrgolel«

lt
27. 6. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Težki trenutki Šaričevega narkokartela tik pred aretacijo: “Tukaj je katastrofa”, “Podjetje počasi ugaša”.

Arhiv Svet24
Darko Šarić

Policisti izločeni iz operacije

Operacija Balkanski bojevnik se je nadaljevala brez vednosti srbskega ministrstva za notranje zadeve, saj so ga sumili, da je podatke posredovalo kriminalcem. Ti so bili domnevno obveščeni, da se pripravlja racija ladij, in so kokain predčasno raztovorili. Minister za notranje zadeve je takrat bil Ivica Dačić in se sestajal z lastnikom teh ladij - Rodoljubom Radulovićem.

Arhiv
Paketki kokaina, značilno pakirani v otroške balončke različnih barv.

»Tukaj je katastrofa. Vse smo predali Ninji, on je to zadrževal dva dni, včeraj pa se je skoraj zataknil, nevihta je bila takšna, da nimamo dela. To podjetje počasi ugaša. Tukaj ni dela. Obveščal te bom o novostih,« je bilo sporočilo Draška Vukovića, člana Šarićeve skupine, ki je po aretaciji postal zaščitena priča. Sporočilo je pustil v nabiralniku za osnutke sporočil in tako svoje sodelavce v šifrah obvestil, da so pri pretovarjanju kokaina naleteli na težave, poroča portal Krik.

Kokain so namreč nameravali prenesti na čezoceansko ladjo, ki je čakala v vodah Urugvaja. Pretovor je propadel, sprva zaradi ocene, da ni varen, nato pa zaradi izjemno slabega vremena. Skupino so nekaj dni kasneje aretirali v akciji Balkanski bojevnik, kokain pa zaplenili.

Med temi dogodki so bili člani skupine v neprestani komunikaciji, drug drugega so obveščali o tem, kaj se dogaja, se slišali prek telefona in izmenjevali sporočila SMS in elektronska sporočila. Del teh pogovorov se nahaja v sodnem spisu, saj so jim bili organi pregona ves čas na sledi. Tako so tudi zaznali trenutek, ko se je narkokartel odločil, da spremeni komunikacijske kanale in se začne sporazumevati prek osnutkov elektronske pošte.

Krik
Sestanek Dačića in Radulovića. Srbska policija je bila odrezana od akcije Balkanski bojevnik, saj so jo sumili, da iz nje odtekajo podatki kriminalcem.

Tožilstvo je pokazalo elektronska sporočila, ki so bila kot osnutki shranjena na elektronskem naslovu »drugari1978@gmail.com«, s katerim so Šarićevi sodelavci komunicirali pred aretacijo v akciji »Balkanski bojevnik«. Prepričani so bili, da jih policisti ne bodo mogli prestreči, če ne bodo zapustili elektronskega naslova. Motili so se.

Nekaj mesecev pred omenjenim pretovarjanjem je Vuković sodelavca prek telefona obvestil, da je nov naslov »garidru« in »letnica po moji«. Kmalu zatem je bil ustvarjen elektronski naslov »drugari1978@gmail.com«. Tako Vukovič kot sodelavec sta imela geslo za dostop do elektronskega računa. Eden se je vanj vpisoval iz Argentine, drugi pa iz Srbije. Poskus te komunikacije z uporabo premetanke ni preslepil policistov. V obtožnici namreč piše, da so novi naslov obveščevalci začeli takoj nadzorovati.

Istega dne je bil v luki v bližini urugvajskega Montevidea zaplenjen kokain. Srbska policija je v akciji Balkanski bojevnik aretirala Želja Vujanovića, Šarićevega bratranca. Sodelavec iz Srbije je Vukoviću poročal, kaj se dogaja: »Beri RTS (Radiotelevizija Srbije, op. p.) glede Krmka, brata in nekoga tretjega. Smo na zvezi, ne premikajte se. Nekdo bo zagotovo zažvrgolel. Javljajo, da sta se angažirali tako FIFA kot UEFA.«

V tem sporočilu ga obvešča, da so pri aretaciji Vujanovića našli telefone in šifre, ki so bile koriščene pri komunikaciji, trdi tožilstvo: »Krme je vse imel v hiši. Vzeli so mu 20 telefonov in šifre. MUP (Ministrstvo za notranje zadeve, op. p.) o tem ni bilo obveščeno, šlo je za akcijo BIA (Varnostno-obveščevalna služba, op. p.). Nekateri so bili ujeti, ker so bili na plačilnem seznamu. Bojim se, da bo Japonec zapel in zaigral. Vse je odvisno od njega,« mu je poročal sodelavec.