Kaj pravijo študije?

Zakaj vetrne elektrarne niso tako zloglasne morilke ptic, kot jih prikazujejo?

S.R.
20. 6. 2017, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nasprotniki vetrnih elektrarn pogosto trdijo, da so lopatice vetrnih elektrarn krive za smrt velikega števila ptic in da so grožnja za obstoj številnih redkih vrst ptic. Vendar študije pravijo drugače.

Profimedia
Drži se jih slab sloves, vendar podatki kažejo drugo sliko.

Vetrne elektrarne med pticami resda povzročijo marsikatero smrtno žrtev, vendar je njihov prispevek k skupnemu številu poginulih ptic razmeroma majhen.

V študiji iz leta 2009 so na podlagi podatkov EU in ZDA ocenili število poginulih ptic na enoto moči, ki jo proizvedejo sistemi za proizvodnjo elektrike, ki jih poganjajo veter, fosilna goriva in jedrsko gorivo. Ugotovili so, da je posamezna vetrna ali jedrska elektrarna odgovorna za med 0,3 in 0,4 poginule ptice na gigavatno uro (GWh) električne energije, medtem ko je posamezna elektrarna na fosilna goriva odgovorna za 5,2 smrtne žrtve na GWh, torej za skoraj 15-krat več smrti. Raziskovalci so na podlagi tega izračunali, da so bile leta 2006 v ZDA vetrne elektrarne krive za smrt približno 7000 ptic, jedrske elektrarne za približno 327.000 ptic in elektrarne na fosilna goriva za 14,5 milijona ptic. Jedrske elektrarne in elektrarne na fosilna goriva so torej na vsako ptico, ki jo je "ubila" vetrna elektrarna, "pobile" 2118 ptic.

Španija

V eni od španskih študij so od leta 2005 do leta 2008 vsak dan pregledali območje okoli 20 vetrnih elektrarn, pri čemer so našteli 596 mrtvih ptic. Zadevne vetrne turbine so imele različna časovna obdobja obratovanja, povprečno število poginulih ptic na posamezno turbino pa je bilo zgolj 1,33 ptice. Avtorji študije so hkrati poudarili, da je šlo za eno najvišjih stopenj smrtnih žrtev, ki so posledica trka z lopaticami vetrne elektrarne, zabeleženih v svetovni znanstveni literaturi. Študija je bila izvedena v bližini Gibraltarja na jugu Španije, torej na območju, kjer poteka selitveni pas za ptice, ki letijo med Marokom in Španijo.

Kanada

Morda najbolj celovita študija je bila leta 2013 objavljena v znanstveni reviji Avian Conservation and Ecology, ki so jo pripravili znanstveniki iz oddelka za raziskave prostoživečih živali, ki deluje pod okriljem kanadske vlade. Njihovo poročilo obravnava s človekom povezane smrtne žrtve med pticami, temelji pa na podatkih iz celotne države in številnih različnih virov.

Spodnja tabela prikazuje posamezne izbrane vzroke smrti med pticami od skupno 186.429.553, za katere naj bi bil po ocenah posredno ali neposredno kriv človek.