Gozdni požar

FOTO in VIDEO: Plameni terjali 61 življenj

J.P.
18. 6. 2017, 19.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V požaru je po zadnjih podatkih umrlo 61 ljudi. Gasilcem ga je uspelo deloma omejiti.

Reuters
Portugalska je na udaru močnega vročinskega vala.

Gozdni požar se je v soboto popoldne razmahnil na območju Pedrogao Grande in se od tam hitro razširil. Po zadnjih podatkih je umrlo 61 ljudi, končno število bi se utegnili zvišati.

600 gasilcev

Po besedah portugalskega notranjega ministra Jorgea Gomesa je v avtomobilih zgorelo najmanj 30 ljudi, 17 pa ob njih, potem ko so ostalu ujeti na cesti med krajema Figueiro dos Vinhos in Castanheira de Pera. Enajst ljudi je umrlo v vasi v bližini avtoceste. Ranjenih je bilo več kot 50 oseba, od tega jih je vsaj pet v kritičnem stanju - štirje gasilci in en otrok.

Gasilci so požar omejili v dveh od štirih smeri širjenja. Na delu jih še vedno več kot 600 z več kot 200 gasilskimi vozili. Na pomoč jim je priskočila tudi vojska.

Vročinski val

Mednarodno akcijo gašenja in pomoči koordinira tudi Evropska unija. Na pomoč bo poslala več gasilskih letal; Francija je ponudila tri, Španija je na pomoč poslala dve. Pomoč je ponudila tudi Nemčija. Delo letal in helikopterjev je dolgo časa oteževal dim, gasilci pa se morajo spopadati tudi z vetrom in sušo. Portugalska je namreč na udaru vročinskega vala. V soboto so temperature v več regijah presegle 40 stopinj Celzija. Po vsej državi je ponoči izbruhnilo približno 60 gozdnih požarov, od tega pet večjih. Na terenu je okoli 1.600 gasilcev z okoli 500 vozili, sodeluje tudi 15 letal in helikopterjev.

Na Portugalskem so razglasili tridnevno žalovanje za žrtvami najhujšega požara v zadnjih desetletjih.