Dopust

Oderuhi na hrvaški obali dvignili cene

uk
14. 6. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hrvaški gostinci so pred glavno turistično sezono spet precej zvišali cene. Čeprav so se turisti na to že navadili, pa to moti domače goste.

Reuters
Hrvaška ima ene najlepših obal na svetu.

Lansko sezono so hrvaški gostinci precej razjezili tuje goste, ko so v številnih lokalih, barih in restavracijah dajali dvojne cenike – ene za domače goste, druge za turiste, pri čemer so bile cene za turiste za 50 in več odstotkov višje kot za domače goste. Po precejšnji jezi turistov se je hrvaška vlada odzvala in začela kaznovati gostince, ki pa so nato samo umaknili cenike za domače goste, kar je dejansko pomenilo, da so morali tudi domači gosti plačevati nenormalno visoke cene. A treba je poudariti, da so se na to odzvali tudi nekateri gostinci, ki so ostro kritizirali neusmiljeno odiranje tujih in domačih gostov. Eden od njih je povedal, da bi lahko vsi lepo zaslužili tudi brez odiranja turistov. A očitno letos zgodba ne bo kaj prida drugačna.

DVOJNE CENE

Kot so zapisali v hrvaškem časniku 24sata, so se cene tako rekoč podvojile čez noč. »Zjutraj sem šel po kavo v diskont,« je dejal eden od prebivalcev Zadra, »in bil sem šokiran. Cene so se čez noč podvojile. Te cene so za Donalda Trumpa, ne za turiste, od katerih živimo.« Seveda pa cen niso dvignili le v trgovinah, ampak so to storili tudi lastniki restavracij, kavarn in barov, podvojile pa so se tudi cene na tržnicah, bolj ali manj po celotni Dalmaciji. Tako zdaj denimo kilogram grozdja na tržnici stane okoli deset evrov, kilogram marelic pa več kot šest evrov, medtem ko je pred sezono stal le dva evra.

Reuters
Gostinci iz leta v leto navijajo cene in verjamejo, da to turistov ne bo zmotilo.

NAJEM STOJNIC

Ena od prodajalk na stojnicah v Zadru je dejala, da jo najem stojnice letno stane 35.000 kun, kar je približno 4700 evrov, in da mora to nekako pokriti. Najlažje pa je to storiti med sezono. A hrvaški mediji so navijanje cen ostro napadli in izpostavili, da gre za pljuvanje v lastno skledo, saj se turisti ne bodo vračali nekam, kjer vedo, da jih tako rekoč ropajo.

RESTAVRACIJE

Kot je povedal neimenovani Slavonec, je moral v Rovinju za hamburger s krompirčkom plačati 70 kun (9,8 evra), dodal pa je, da gredo cene tudi prek 10 evrov. »Za takšen denar bi pri nas dobil celega prašiča,« je komentiral malce v šali. V restavracijah mora tako stranka plačati 50 kun (6,7 evra) za pečeno jajce s klobasico, sendvič pa jo bo stal okoli 28 kun (3,79 evra). Krožnik z morskimi sadeži stane v povprečju okoli 250 kun (33 evrov). A največ ljudi se je pritožilo nad cenami kave. Mala kava z mlekom lahko stane 35 kun in več (4,74 evra). Poleg tega so precej draga tudi parkirišča, saj lahko za uro parkiranja plačate do 25 kun (3,38 evra). Seveda je treba poudariti, da tako oderuške cene niso povsod, najhuje je pravzaprav v manjših krajih, kjer ni veliko konkurence in se gostinci dogovorijo med seboj.

Bobo
Razred zase je seveda Dubrovnik, ki že vrsto let velja za eno najdražjih destinacij na Balkanu in si ga skoraj ne morejo privoščiti niti povprečni tuji turisti.

IZGOVORI

Pri časniku 24sata so se vprašali, zakaj vlada ne ukrepa. A edini odgovor, ki ga imajo, je, da gre za svobodni trg, turist pa se sam odloči, ali je za kozarec soka pripravljen plačati pet evrov ali ne. In da pač ima možnost iti v lokal, kjer so cene nižje. A seveda stvari niso tako preproste. Gostinci se dogovorijo med seboj, da bodo poenoteno dvignili cene, tako da turistu ne preostane drugega, kot da plača. Pravzaprav je pri celotni zgodbi najbolj žalostno dejstvo, da si morja ne morejo privoščiti domači gosti in raje na dopust odidejo iz države.