Iran - ZDA

Trdijo, da imajo dokaz o tem, kdo podpira Islamsko državo

G.G.
12. 6. 2017, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Namestnik poveljnika generalštaba iranske vojske trdi, da ZDA podpirajo Islamsko državo.

Profimedia
Iranska policija minulo sredo ni uspela preprečiti terorističnega napada v Teheranu, so pa s hitrim posredovanjem omejili število žrtev.

Nobena skrivnost ni, da ZDA vidijo večjega sovražnika v Iranu kot v teroristični skupini, ki se naziva z imenom Islamska država. Pogosto se govori, da posredno, prek zavezniških držav na Bližnjem vzhodu (omenja se predvsem Saudova Arabija), oborožujejo “uporniške” islamske skupine v Siriji. Namestnik poveljnika generalštaba iranske vojske Mostafa Izadi pa je tokrat povsem odkrito obtožil ZDA. Pravi, da ima dokaze, ki kažejo na to, da ameriška vojska oborožuje teroriste, ki pobijajo civiliste po Evropi in drugod po svetu. Izadi the dokazov ni predstavil.

Po mnenju vrha iranske vojske ameriška država s pomočjo skrajnežev iz vrst Islamske države vnaša razdor na območju Iraka in Sirije, vse z namenom, da bi destabilizirali regijo in povzročili čim več preglavic Iranu, ki ga niso uspeli dotolči s sankcijami zaradi domnevnega jedrskega programa.

Obtožbe na račun ZDA so pričakovane. Minulo sredo so namreč teroristi udarili v Teheranu – v parlamentu in pred mavzolejem ajatole Homeinija. Ubitih je bilo 17 ljudi, odgovornost za napad pa je prevzela Islamska država.