Navdušeni "očetje"

Dobičkonosna prevara: moški služijo z nosečimi tujkami

T.L.
7. 6. 2017, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vezana trgovina: ženske plačajo moškim, država pa materi z otrokom.

Profimedia
Nosečnice plalčujejo nemškim moškim.

V Nemčiji opažajo, kako domiselno nekateri izkoriščajo prišleke. Nemški moški namreč v zameno za denar lažno trdijo, da so očetje otrok ženskam, ki so iz tujine prišle v državo, pravijo na tožilstvu.

Kot poročanje nemškega RBB povzema Russia Today, noseče tujke plačujejo na tisoče evrov Nemcem za izjave, da so oni očetje otrok. S tem dobijo otroci možnost za nemško državljanstvo, matere pa, da ostanejo v Nemčiji. Ženske običajno pridejo v Nemčijo s turistično vizo in so iz različnih koncev sveta.

Moški, ki se odločijo za tovrstna "priznanja", običajno ne tvegajo veliko, saj naj bi se za lažna očetovstva odločali večinoma nezaposleni moški. Za ženske in otroke namreč niso odgovorni oni, ampak materi in otroku socialno pomoč plačuje država.

Ko je moški oče več kot desetim otrokom ...

Nemški RBB poroča, da so le v Berlinu imeli okoli 700 primerov lažnih očetovskih priznanj. "Govorimo o večjem številu primerov, na katere naletimo vsak mesec," pravi berlinski tožilec Martin Steltner. Med njimi so tudi primeri, ko so moški trdili, da so očetje več kot desetih otrok.

V eni od hiš naj bi odkrili 70 nosečih žensk iz Vietnama, ki so bile vse povezane v isto mrežo in so živele v isti hiši v Berlinu. Ne gre pa za početje, ki bi bilo omejeno le na Berlin, saj so ga opazili tudi v drugih mestih.

Ole Schroder, sekretar na nortranjem ministrstvu pravi, da lažni očetje to počenjo zaradi denarja, kar pomeni da gre za resna kriminalna dejanja. Imajo pa oblasti precej zvezane roke, da bi preprečile tovrstne prevare zaradi veljavne zakonodaje. Ta določa, da če moški trdi, da je oče otroka, ga za očeta prepozna tudi zakon - ne glede na to, ali je biološki oče ali ne. Oblast zato nima pooblastil,da bi ukrepala v primerih prevar. To pa se bo kmalu spremenilo, saj pripravljajo zakonodajne spremembe, ki bodo omogočale ukrepanje v primerih sumljivih primerov očetovstva.