Bo padla ena zadnjih trdnjav?

FOTO: Sirske demokratične sile vstopile v prestolnico Islamske države

S.R./STA
6. 6. 2017, 12.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Opozicijske Sirske demokratične sile, ki jih podpirajo ZDA, so danes sporočile, da so vstopile v Rako, de facto prestolnico skrajne skupine Islamska država v Siriji.

Reuters
Sirskim demokratičnim silam je uspel pomemben preboj.

"Naše sile so vstopile v mesto Raka iz vzhodnega predela al Mešleb," je sporočila poveljnica Sirskih demokratičnih sil Rodžda Felat. Po njenih besedah siloviti spopadi potekajo tudi v soseskah na severnem obrobju mesta.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so Sirske demokratične sile, gre za koalicijo kurdskih milic in uporniških skupin, zavzele vrsto zgradb v Raki. "Prevzeli so nadzor na nadzorno točko v al Mešlebu kot tudi vrsto zgradb," je povedal direktor observatorija Rami Abdel Rahman. Opozicijske sile so po njegovih besedah napredovale po silovitih letalskih napadih koalicije pod ameriškim vodstvom.

Profimedia
Ameriška zastava na stavbi, v kateri se domnevno nahajajo pripadniki Kurdske delavske stranke.

Koalicija sedem mesecev trajajočo ofenzivo Sirskih demokratičnih sil na območju Rake podpira z vojaškimi svetovalci in orožjem kot tudi z letalskimi napadi.

Sirske demokratične sile so v preteklih mesecih zavzele cestne dostope z vzhoda, severa in zahoda, danes pa so razglasile novo fazo ofenzive na Rako. "Danes razglašamo začetek velike bitke za osvoboditev Rake, t. i. prestolnice terorizma in teroristov," je sporočil njihov tiskovni predstavnik Talal Selo. Civiliste v mestu je pozval, naj se izogibajo položajem Islamske države in frontnih linij.

Profimedia
V zadnjih dneh Rako zapuščajo številni prebežniki.

Profimedia
Rešena iz primeža Islamske države.