12 aretiranih

FOTO in VIDEO: Po terorističnem napadu v Londonu: lov na pomočnike morilskih džihadistov

G.G.
4. 6. 2017, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Policisti iščejo domnevne pomagače trem džihadistom, ki so včeraj zvečer izvedli krvav in strahopeten teroristični napad v Londonu.

Profimedia
Med aretiranimi so tudi štiri ženske.

Profimedia
Aretacije osumljenih.

Londonska policija je izvedla racijo na domu enega od napadalcev v četrti Barking na vzhodu Londona. Prijeli so 12 ljudi, racije pa se še nadaljujejo. Eden od sosedov Damien Pettit je medtem dejal, da mu je policija pokazala fotografijo domnevnega napadalca, ki je bil videti kot njegov sosed. Pettit je dodal, da je bil domnevni napadalec vljuden človek, imel je tudi majhne otroke. V bloku je živel tri leta. Kot je še dodal sosed, je pomagal v skupnosti, med drugim tudi pri delu z brezdomci. "Če je to on, ne gre za osebo, ki jo poznamo," je dejal.

Če povzmemo včerajšnje dogajanje, nekaj po 22. uri je bel kombi zapeljal med pešce na pločniku na Londonskem mostu. Iz kombija so nato skočili trije moški, v rokah so držali od 20 do 30 centimetrov dolge nože, okoli pasu pa so imeli lažne samomorilske pasove. Zagnali so se proti ljudem, bližnjem trgu Borough, medtem pa so kričali "to je za Alaha" - znaki, ki kažejo, da gre za napad simpatizerjev teroristične organizacije Islamska država, ki v Siriji in Iraku izgublja teritorij.

V divjanju, ki je sledilo v naslednjih osmih minutah so zabodli več civilistov preden so jih policisti likvidirali. Umrlo je sedem ljudi, več kot 50 je poškodovanih, 21 je v kritičnem stanju. Med poškodovanimi so tudi štirje policisti.

Reuters
Ljudje so bežali na vse strani, prav tako policisti, pokali so streli.

Za Trumpa "dovolj politične korektnostni"

Najnovejši teroristični napad so seveda obsodili tako britanski kot svetovni voditelji. Londonski župan Sadiq Khan jih je označil kot "barbarsko dejanje", francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel pa sta Britancem izrazila sožalje. Ameriški predsednik Donald Trump je Veliki Britaniji ponudil pomoč, na twitterju pa je zapisal, da je dovolj politične korektnosti in da je potrebno zagotoviti varnost državljanom.