Vohunijo za svojimi

Nemčija preiskuje 20 domnevnih turških vohunov

B.K.
6. 4. 2017, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Spor med Ankaro in Berlinom se stopnjuje.

Getty Images
Kaj se dogaja s prijateljstvom med Nemčijo in Turčijo?

Nemške oblasti preiskujejo 20 turških državljanov, za katere sumijo, da so vohuni turškega režima, ki v Nemčiji spremljajo opozicijske podpornike, poroča nemški časnik Die Welt.

Nemška vlada je preiskavo potrdila v odgovoru na vprašanje poslanca levičarske stranke Die Linke, Sevima Dagdelena.

Turški uradniki naj bi sicer nemškim kolegom že februarja lani seznam z imeni, naslovi, telefonskimi številkami in fotografijami več kot 300 prebivalcev Nemčije, ki bi naj bili podporniki v ZDA živečega turškega kleirka Fethullaha Gülena, ki ga oblasti v Ankari krivijo za lanskoletni poskus vojaškega udara.

Nemško tožilstvo preiskuje, kako je Ankara sploh lahko prišla do tako podrobnih informacij. Varnostni uradniki opozarjajo, da bi se na nemških tleh lahko nahajalo tudi do 6000 turških agentov in informatorjev.

Napetosti med Ankaro in Berlinom se sicer stopnjujejo odkar je več nemških mest prepovedalo izvajanje turške predreferendumske kampanje med svojo diasporo v Nemčiji. Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je zaradi tega Nemčiji očital ponovno izvajanje »nacističnih praks.« Zagrozil je tudi, da bo odstopil od migracijskega dogovora med Evropsko unijo in Turčijo.