Zadeva Niš

Oprostili Jankovića: "Zmagala je pravica"

J.P./STA
6. 4. 2017, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča in ljubljanskega župana Zorana Jankovića tudi pravnomočno oprostilo obtožb o zlorabi položaja v zadevi Niš. Janković, ki je danes prejel odločitev višjih sodnikov, je v izjavi ocenil, da je zmagala pravica.

STA
Tožilec je za Jankovića v zadevi Niš za očitano kaznivo dejanje predlagal leto in pol zaporne kazni ter plačilo denarne kazni.

"Višje sodišče je zavrnilo pritožbo tožilca Jake Brezigarja, ki je bila po mojem mnenju že v osnovi nesmiselna," je danes ob robu podpisa pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo energetske sanacije občinskih objektov dejal Janković in dodal, da tožilcu ob izgubi na prvi stopnji "očitno ni bilo žal denarja, ki ga vsi prispevamo v proračun".

Tožilec je sicer za Jankovića v zadevi Niš za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja pri vodenju Mercatorja predlagal leto in pol zaporne kazni ter plačilo denarne kazni. Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je Jankovića oprostil januarja lani.

Sojenje se je s predobravnavnimi naroki na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo aprila 2015.

Obtoženima ni z gotovostjo dokazano, da sta storila očitani kaznivi dejanji

Poleg Jankovića so se sicer na zatožni klopi znašli še nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak, direktor ciprske družbe Facim Boris Milevoj in nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja Mitja Marinšek. Slednji je bil iz postopka leta 2015 zaradi slabega zdravstvenega stanja izločen.

Prvostopenjsko sodišče je januarja lani poleg Jankovića oprostilo tudi Brodnjaka, medtem ko je na pogojno kazen leta in pol s triletno poskusno dobo obsodilo Milevoja. Po sodbi okrožnega sodišča sta pritožbo napovedala tako Milevojev zagovornik Emil Zakonjšek kot tudi Brezigar. Višje sodišče je oprostilni sodbi potrdilo, je pa Brezigarjevi pritožbi ugodilo v delu, ki se nanaša na izrečeno pogojno kazen Milevoju. Slednjemu je višje sodišče izreklo eno leto zaporne kazni.

Višje sodišče je menilo, da je prvostopenjsko sodišče pri izbiri kazenske sankcije za Milevoja upoštevalo vse okoliščine, ni pa jih ustrezno ovrednotilo. "Višina s sodbo ugotovljene premoženjske koristi v višini 100.000 evrov predstavlja dvakratnik cenzusa za opredelitev velike premoženjske škode, kar je sicer že izpostavilo sodišče prve stopnje, ni pa tej okoliščini pripisalo ustrezne velike teže," izhaja iz sodbe višjega sodišča.

Prvostopenjsko sodišče je med razlogi za izrek milejše kazni Milevoju med drugim navedlo, da je od kaznivega dejanja minilo 11 let. Višje sodišče pa izpostavlja, da samo dejstvo, da je od storitve kaznivega dejanja preteklo daljše časovno obdobje, ne predstavlja takšne okoliščine, ki bi opravičevala izrek pogojne obsodbe.

Glede Jankovića in Brodnjaka je višje sodišče prikimalo okrožnemu in zapisalo, da obtoženima ni z gotovostjo dokazano, da sta storila očitani kaznivi dejanji.

Oškodovali Mercator

Obtoženi v zadevi Niš so sicer po mnenju tožilca s sklepanjem navideznih pogodb in izplačevanjem storitev, ki nikoli niso bile opravljene, oškodovali Mercator za 100.000 evrov, a trgovska družba v postopku ni priglasila premoženjsko-pravnega zahtevka. Ovadba tožilstva je temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte glede poslovanja družbe v času, ko jo je še vodil Janković. Sojenje se je s predobravnavnimi naroki na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo aprila 2015.