Klevetnik

Novo trpljenje za starša pogrešane Maddie. Kaj jima bo naprtil tokrat?

J.P.
31. 3. 2017, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pisalo se je leto 2007, ko je na papir prelil svoje videnje dogodkov. Ko je knjiga leto dni pozneje ugledala luč sveta, je završalo na Otoku, starša sta se pod težo obtožb še bolj sključila.

Profimedia
McCannova menda razmišljata, da bi v spor z Amaralom vpletla Evropsko sodišče za človekove pravice.

Bivši portugalski policijski načelnik Goncalo Amaral je leta 2007 v svoji knjigi zapisal, da sta Kate in Gerry McCann prikrila smrt hčerke Madeleine. Knjiga je na police trgovin prišla eno leto pozneje.

Strupene laži

Profimedia
Goncalo Amaral je bil izločen iz preiskave, potem ko je kritiziral britanske preiskovalce, v knjigi pa je zapisal, da sta starša 'zrežirala' izginotje male Madeleine.

Starša nista nastavila drugega lica – Amarala sta tožila zaradi obrekovanja. Kot se je izkazalo letos, neuspešno.

In kot da ne bi bilo dovolj, da namerava bivši načelnik starša tožiti, je odjeknila vest, da zaključuje še drugo knjigo in da išče britanskega založnika. Vendar pa McCannova, ki sta njegovo prvo knjigo označila za »strupene laži«, trdita, da ga ni založnika, ki bi se drznil dotakniti njegove druge knjige.

Nova sled

Amaral je sodeloval v preiskavi izginotja takrat triletne Maddie, ki je leta 2007 izginila iz apartmaja v Praia da Luz, medtem ko sta starša večerjala s prijatelji. Primer so mu odvzeli, šest mesecev pozneje je dal odpoved. Vseeno si je pri dokazovanju svoje teorije, da je deklica preminila v apartmaju, pomagal s policijskimi datotekami. 56-letnika sta zaradi obrekovanja prvič tužila junija 2009, a so mu portugalski sodniki na koncu priznali »pravico do svobode izražanja«.

Scotland Yard neumorno preiskuje novo sled, da bi trpljenje družino le bilo končano, a se jim čas izteka, saj sta policistom ostala le še dva mesece vladnega financiranja. Sled vključuje evropsko tolpo, ki naj bi preprodajala ljudi.