Spolno nasilje

VIDEO: Na javni prevoz namestili ’sedež s penisom’

B.K.
30. 3. 2017, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V mehiškem glavnem mestu Ciudad de México so, v sklopu kampanje proti spolnemu nadlegovanju, na mestno podzemno železnico namestili sedež, ki je marsikaterega vozača spomnil na neprijetno resnico o nasilju nad ženskami.

YouTube

Video oglas za kampanjo kaže odzive potnikov na nenavaden stol, ki je izoblikovan v obliko moških prsi in dimelj. Medtem, ko nekateri neprijeten stol takoj opazijo in se mu izognejo, drugi nič hudega sluteči sedejo nanj, kar jih postavi v nerodno situacijo. Nekateri skušajo spodnji del stola prekriti z oblačili, a je sedenje na njem še vedno očitno neprijetno.

Nad sedežem in na tleh sta nameščena napisa, ki opozarjata na pogosto spolno nasilje nad ženskami: »Neprijetno je sedeti tukaj, a ni niti primerljivo s spolnim nasiljem, ki ga ženske trpijo vsak dan. 9 od 10 žensk v  Ciudad de México, je že bilo žrtev ene izmed oblik spolnega nasilja.«

Glede na zmedene in nerodne poglede potnikov, je kampanja dosegla svoj namen.

Mehika ima sicer 16. najvišjo stopnjo umorov žensk na svetu, spolno nasilje nad ženskami pa je najbolj pogosto v mestnih središčih, ob meji z ZDA in na območjih, ki jih nadzorujejo narko-karteli.