Teroristični napad

FOTO: Nič ni razmišljal: to je junak velike tragedije

T.L.
23. 3. 2017, 06.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ugledni diplomat je prvi skočil do ranjenega policista, ki ga je večkrat zabodel napadalec pred britanskim parlamentom, in mu nudil pomoč. Žal zaman.

Profimedia
Tobias Ellwood ni razmišljal in je takoj skočil na pomoč policistu.

Teroristični napad na britanski parlament, na srce demokracije, je pretresel svet. Štiri življenja, vključno z življenjem napadalca, so izgubljena. v napadu sta umrla dva civilista, policist in napadalec. Pozno zvečer je Britance nagovorila tudi premierka Theresa May. Izrazila je trdno odločnost Britancev, da se življenje danes zjutraj nadaljuje po običajnih tirnicah.

"Skupaj gremo naprej, nikoli se ne bomo vdali terorju in nikoli ne bomo dovolili, da bi nas delili glasovi sovraštva in zla," je med drugim dejala Mayeva.

Preberite še: FOTO: Ob njem je ležal nož. Je to napadalec?

Junak, ki ve, kaj pomeni terorizem

Otoški mediji pa so našli junaka dramatičnega dogajanja na londosnkih ulicah. To je Tobias Ellwood (50), konzervativec z britanskega ministrstva za zunanje zadeve. Ellwood je bil namreč prvi, ki je priskočil na pomoč policistu, ki ga je napadalec večkrat zabodel z nožem. Brez razmišljanja je bivši vojak, s svojim znanjem skušal rešiti življenje policista. Z rokami je skušal zaustaviti krvavitev in z umetnim dihanjem režiti življenje zabodenega, vendar neuspešno. Tudi kasnejša pomoč reševalcev ni bila dovolj. Zaradi hitrega odziva in predanosti so britanski mediji politika iz vrst konservativcev razglasili za junaka. Čeprav tega dne na krvavih ulicah Londona zagotovo ni bil edini.  

Je pa Ellwood sam doživel, kaj pomeni, ko izgubiš bližnjega v terorističnem napadu. Njegov brat Jonathan (39) je bil namreč ubit leta 2002 v bombnem napadi militantne islamistične skupine Jemaah Islamiyah na Baliju.

Družbena omrežja so polna fotografij obupanega Ellwooda, ki je po obrazu prekrit s policistovo krvjo.  

"Priča sem. Bil sem ob njem, ko je umrl, zato ne smem ničesar povedati. Bil sem prisoten v trenutku napada in takoj, ko sem dojel, kaj se je zgodilo, sem se napotil do njega. To je velika tragedija. poskušal sem zaustaviti krvavitev in mu dati umetno dihanje med čakanjem na reševalce, no, ampak mislim, da je izgubil preveč krvi. Imel je več ran, pod rokami in na hrbtu. Kolikor vem, je napadalec tudi mrtev. Ne smem več govoriti, da se ne bi zapletel v težave. To je zelo žalostno," je Elwood povedal novinarjem, ki je ostal z žrtvijo tudi, ko je že prispelo vozilo hitre pomoči.